A használt bútor veszélyei

Ugyan ki gondolná, hogy egy bútor beszerzése számos veszéllyel járhat? Amikor úgy döntünk, hogy otthonunkat vagy irodánkat egy új bútorral kényelmesebbé vagy hatékonyabbá kívánjuk tenni, számos szempontot figyelembe veszünk a választásnál. De csak kevesen gondolnak azokra a kockázatokra, aminek a választással kiteszik nem csak önmagukat, hanem lakókörnyezetüket vagy éppen munkatársaikat.

Az újonnan beszerzendő bútor esetében fontos szempont a praktikusság, a kényelem és természetesen a beszerzés költségei. A bútoráruházak és üzletek által kínált gyári új termékeknél sok esetben lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni már használt bútorokhoz különféle internetes keresőoldalak segítségével, ismerősöktől vagy a lomtalanítások alkalmával. Gyakran előfordul, hogy a keresőportálokon kínált portékák a lomtalanítások alkalmával kerülnek az átmeneti tulajdonos birtokába, és a feleslegessé vált lom ezáltal ismét értékesíthető áruvá válik.

Sajnálatos módon azonban a lomtalanítások alkalmával nem csak a megunt, használt bútorok kerülnek az utcákra, hanem olyan hívatlan lakók is, akikről az esetek egy részében nem tudtak a tulajdonosok, vagy éppen ezáltal kívántak megszabadulni tőlük. Ezek a hívatlan lakók a bútorokkal behurcolva otthonunkba, irodánkba számos kellemetlen meglepetést okozhatnak számunkra.


Lomtalanításon talált bútor – saját felvétel

Az egyik leggyakoribb betolakodó az ágyi poloska, aki a bútorok illesztékeiben, réseiben bújik meg olyan hatékonyan, hogy sok esetben csak a szakember találja meg. Ennél alattomosabb eset, amikor nem magát az állatot hurcoljuk be, hanem a bútorokra ragasztott petéit, ami kedvezőtlen körülmények között akár hónapokig életképes marad, majd mikor ismét bekerül a számára kedvező feltételeket nyújtó helyiségbe, rövid időn (akár néhány napon) belül kikelhet. A kikelő kis poloskák olyan aprók, hogy szabad szemmel szinte észrevehetetlenek, ennek ellenére komoly problémákat okozhatnak.


Ágyi poloska (Cimex lectularius) peték és kikelt egyedek a bútor illesztésénél – saját felvétel

Számos más károsítót hurcolhatunk be egy-egy bútor közvetítésével. Ezek egy része az ágyi poloskához hasonlóan egészségügyi kártevő, azaz élettevékenységével veszélyezteti az ember egészségét. Ilyenek például a bolhák és a különféle atkák. Más részüket anyagi, gazdasági kártételük okán szükséges megemlíteni; az ember közvetlen környezetében gyakran előfordulnak különféle szőrme és textilkárosító bogarak és molyok, amelyek jelentős károkat tudnak okozni ruháinkban, kárpitozott bútorainkban. Ezeket az állatokat az ágyi poloskánál említett módon, peték formájában is behurcolhatjuk.


Ruhamoly (Tineola bisselliella) és kártétele – saját felvétel

A kártevőkkel fertőzött bútorokról az állatok és petéik a szállító jármű rakterét is fertőzhetik, így a gyári új bútorok vásárlása sem jelent minden esetben 100 %-os védelmet ellenük. A szállító cég felelőssége, hogy a rakteret milyen időközönként kezelik vagy kezeltetik a megfelelő, hatékony rovarirtó készítményekkel. A kezelés elvégzéséről a szállító cég igazolást kap, amit az ügyfél bármikor elkérhet megtekintésre, megbizonyosodva arról, hogy a frissen vásárolt bútor nem éppen a szállító jármű rakterében fertőződik valamilyen károsítóval.

Amennyiben a szállító cég nem tud ilyen igazolást felmutatni, szintén megnyugtató megoldás, ha mi magunk bízunk meg egy szakembert a frissen vásárolt bútor átvizsgálásával, illetve indokolt esetben kezelésével. Ez a művelet kevesebb, mint negyed órát vesz igénybe és költségei eltörpülnek egy későbbi, masszív fertőzés felszámolásának költségeihez képest. Érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel, hiszen egy szakember számos kellemetlenségtől és anyagi kártól kímélheti meg az újdonsült bútortulajdonost. Munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére! Hívjanak minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.