A házilag végzett rágcsálóirtás veszélyei

Tragikus következményekkel járt Békés megyében egy szabad forgalmú, tehát bárki számára megvásárolható rágcsálóirtó készítmény felelőtlen és szakszerűtlen használata. Több tucatnyi őz, nyúl, fácán, valamint védett ragadozó madár pusztult el a kihelyezett méreg hatására. Az okozott anyagi kárt egyelőre még becsülni sem tudják a szakemberek, de minden bizonnyal a több tízmillió forintot is elérheti, hiszen míg egy őzsuta értéke 50-60 ezer forint, addig egy értékes aganccsal rendelkező baké akár a 800 ezer – egymillió forintot is elérheti.


Őztetemek az orosházi erdőszélen
(forrás: http://nol.hu/data/cikk/1/52/62/51/cikk_1526251/214-000_ECA7AD32373C2E3D...)

Az egészségügyi és gazdasági károkat okozó rágcsálók (patkányok, egerek, pockok) ellen számos szabad forgalmú, a kereskedelmi forgalomban is kapható készítményhez lehet hozzá jutni és emiatt sokan próbálnak házilagos kivitelezésben védekezni ellenük. Szakembert általában már csak akkor hívnak, ha a megvásárolt készítmény használata nem váltotta be a hozzá fűzött reményt és minden igyekezet ellenére sem sikerült megszabadulni az idegesítő kártevőktől. Az eredménytelenség mellett azonban van egy további kockázata is annak, ha házilag próbálunk megszabadulni a rágcsálóktól. Ennek egyik tanulságos példája az idén tavasszal bekövetkező tömeges mérgezés.

A Kormányhivatal információi szerint március elején az Orosházi Dózsa György Vadásztársaság területén több mázsányi véralvadásgátló hatású gyomorméreg került kiszórásra, feltehetően a gabonaföldeken tavaly nagy károkat okozó pocok irtására. A szakszerűtlenül kihelyezett irtószerből azonban a területen élő más állatok is fogyaszthattak. Az elsőként megtalált őztetemekből és a kihelyezett csalétekből a szakemberek mintát vettek és megállapították, hogy nagy valószínűséggel egy Prokum B nevű rágcsálóirtószerrel védekeztek. A Szovátán gyártott készítmény ilyen módon történő, szántóföldi felhasználása éppen a vadon élő állatok védelme érdekében Magyarországon nem engedélyezett, ennek megfelelően a megyei kormányhivatal növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezte a mérget kihelyező Orosházi Dózsa Tsz. ellen.

A tömeges állatpusztulásnak további következményei is lesznek, hiszen az érintett vadásztársaság kártérítést követel. A kukoricába kevert gyomormérget elfogyasztó állatok több nap alatt pusztulnak el, így további tetemek felbukkanására lehet számítani, ami tovább növeli a kártérítési perben megállapításra kerülő kár mértékét. Meglehetősen kiélezett verseny alakult ki a vadásztársaság és a földhasználok között a tetemek felkutatásában és elszállításában. A vadászok szerint ugyanis a földhasználok igyekeznek elásni az általuk talált tetemeket, ezáltal csökkentve a megállapításra váró kártérítés összegét.

Az eset után az eljáró hatóságok ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy a rágcsálók elleni védekezéshez kizárólag engedélyezett készítmények használhatóak fel, kizárólag az engedélyezési okiratban megjelölt módon. Ha nem szeretne bírságot vagy kártérítést fizetni egy helytelenül kivitelezett rágcsálóirtás miatt, hívjon szakembert!

Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.