A kullancsirtás lehetősége Magyarországon

A kullancs, –mint a Lyme-kór és a fertőző agyhártyagyulladás kórokozójának terjesztője– időről időre témát szolgáltat a médiának, nem kis pánikot keltve a lakosság körében. A híreket figyelve az az érzésünk támadhat, hogy a magyarországi kullancshelyzet egyre rosszabb, ugyanakkor erre vonatkozó célzott felmérést egyetlen hazai intézet sem végez jelenleg. Mi tehát az igazság a kullancsokkal és irtásuk lehetőségével kapcsolatban?

Tény, hogy a kertvárosi területek térnyerésével a kullancsok kedvező életfeltételekhez jutnak az emberi lakóhelyek közvetlen közelében, ezzel egyúttal nő az esetleges kullancsfertőzések valószínűsége is. A kullancsok tömeges elszaporodásához azonban ez nem elégséges, hiszen az alkalmas élőhelyeken egyedszámukat nagymértékben befolyásolják a helyi klimatikus viszonyok (pl. hőmérséklet, páratartalom), továbbá a rendelkezésre álló gazdaszervezetek gyakorisága. Éppen emiatt mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a nem kívánt találkozások számát minimalizáljuk. Célzott kertészeti megoldásokkal a kullancsok számára kedvezőtlenebb mikrokörnyezet alakítható ki a ház körüli kertben, illetve a városi lakóparkokban. Ezen felül mivel a lakott területekre leggyakrabban a kutyák hurcolják be a kullancsokat, nagyon fontos a kutyák kullancs elleni védelme, amihez számos hatásos eszköz (nyakörv, spray, stb.) áll ma már rendelkezésre.


Ivarérett nőstény közönséges kullancs (Ixodes ricinus) 5x-ös nagyításban
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Ixodes#/media/File:Ixodus_ricinus_5x.jpg)

Tény, hogy jelenleg Magyarországon nincs kullancsirtásra engedélyezett készítmény, aminek részben az az oka, hogy a korábban erre a célra egyedüliként engedélyezett Actellic 50 EC rovarirtó koncentrátum forgalomba hozatali engedélyét az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) 2007. augusztus 10-től visszavonta. A visszavonás hátterében egy 2006. évi Európai Uniós rendelet (1849/2006/EK rendelet) áll, ami alapján a Magyarországon évtizedek óta kullancsirtásra használt hatóanyag (a pirimifosz-metil) kikerült a 2000-ben megkezdett biocid felülvizsgálati programból. Ennek eredményeképpen 2010. januárjától az Actellic 50 EC egyáltalán nem használható! Ugyanakkor több próbálkozás is történt már új kullancsirtó szer engedélyeztetésére, de ez idáig a gyártó nem tudott a hatóságnak olyan vizsgálati dokumentációt benyújtani, amivel igazolhatta volna, hogy az adott készítmény hatásos és használata biztonságos. Az eddigi próbálkozások fényében, azonban bizakodhatunk abban, hogy a közeljövőben piacra kerülhet egy kullancsirtásra engedélyezett új készítmény is.


Kullancsirtó készítmény kutyák számára
(forrás: http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploads/sites/8/2013/05/iStock_0000171...)

Ugyanakkor az is tény, hogy a kiskertek, parkok rovarkártevői ellen használt általános hatású (generális) növényvédőszerek a kullancsok életfolyamatait is károsan befolyásolják. Ennek ellenére célzott kullancsirtást Magyarországon növényvédőszerek felhasználásával nem lehet végezni! Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.