Aggasztó hírek antibiotikumainkról

Írtunk már az antibiotikumokról, a problémáról, miszerint egyre több antibiotikummal szemben alakul ki rezisztencia, míg egyre kevesebb új antibiotikum kerül piacra, köszönhetően a nagyon magas kutatási- és fejlesztési költségeknek.

Az antibiotikumok nem megfelelő használata, beleértve a rosszul megválasztott típust, helytelen adagolást és nem az előírásoknak megfelelő szedést, tolerancia, majd rezisztencia kialakulását okozhatja. Minél több antibiotikummal szemben minél több baktériumtörzsben alakul ki rezisztencia, annál nehezebb lesz a bakteriális fertőzések kezelése.

A British Journal of Medicine 26 ország 58 tanulmányát elemezte az Escherichia coli baktériummal kapcsolatban, ami a húgyúti fertőzések közel 80%-áért felelős. 77.783 gyermek eredményei alapján az ampicillin hatóanyagú antibiotikumokkal (Semicillin, Standacillin termékek) szemben a rezisztencia volt az általános, nem pedig a kivételes eset. Az OECD országokban immár 53,4% az ampicillin rezisztencia, a többi országban 79,8%. A ciproflaxacin hatóanyaggal (pl. Cifloxin, Ciprobay készítmények) szemben 2,1% a rezisztencia az OECD országokban, míg a többi esetben 26,8%. A kézenfekvő magyarázat igen elkeserítő: a nem OECD országokban az antibiotikumok sokszor recept nélkül megvásárolhatók, ezzel fokozva a helytelen használatból fakadó rezisztencia kialakulását. További érdekes felfedezés, hogy az antibiotikum használat a kezelés után 6 hónapig jelentősen növeli az adott hatóanyaggal szembeni rezisztencia kialakulását. Egyetlen antibiotikummal szembeni rezisztencia még nem jelent komoly gondot, azonban egyre több esetben alakul ki egyszerre több antibiotikummal szembeni rezisztencia, a bevethető antibiotikumok száma pedig csökken.

Magyarországon forgalomban volt egy Bioparox nevű vény nélkül kapható antibiotikum a felső légutak betegségeinek kezelésére. Az antibiotikummal szemben ritkán túlérzékenység- és allergiás reakció lépett fel, emellett a fuzafungin hatóanyagú gyógyszer nem elég hatásos, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az Európai Gyógyszerészügynökség kockázatértékelése alapján megszűntette a forgalmazást április 21-től. A fel nem használt gyógyszereket a patikákban leadhatják, így azok megfelelő megsemmisítéséről gondoskodnak, ami szintén fontos a rezisztencia elleni küzdelemben.

A fuzafungin antibakteriális hatása mellett gyulladáscsökenntő tulajdonsággal is rendelkezik, az orr- és torok bakteriális fertőzéseinek kezelésére használják. Egy gomba, a Fusarium lateritium termeli ezt a hatóanyagot.


Bioparox
(forrás: http://infoadvisor.net/1-2202.jpg)

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.