Agyevő amőba gyilkolt az Államokban

Egy 19 éves ohiói lány, Lauren Seitz vesztette életét nemrégiben. A vizsgálatok alapján halálát az “agyevő amőba”-ként elhíresült egysejtű okozta.

Meningoencephalitis esetén nemcsak agyhártyagyulladás (meningitis), hanem agyvelő-gyulladás is fellép, melyet vírus, baktérium, más egysejtű és állat is okozhat. Jelen esetben egy egysejtű amőba, a Naegleria fowleri volt a kiváltó, ami főként meleg édesvizekben fordul elő, ahol baktériumokkal táplálkozik. Amennyiben emberbe kerül, bakteriális táplálék híján parazita életmódra váltva az agy idegsejtjeivel táplálkozik.

Emberbe kizárólag az orrba került vízzel jut be, ahonnan a szaglóhagyma idegi kapcsolata révén jut az agyba. Emberről emberre sem terjed, ahogyan fertőzött víz fogyasztásával sem. Jellemzően búvárkodás és vízi sportok során történik a fertőződés, mivel ekkor nagyobb sebességgel kerülhet amőbát tartalmazó víz az orrba, ennek ellenére elegendő lehet az arc vízbe merítése vagy mosása is. Az amőba bejutása után akár 15 nap is eltelhet az első tünetek megjelenéséig: fejfájás, láz, hányinger, majd nyaki fájdalmak, egyensúly-és figyelemvesztés, hallucinációk következnek. A tünetek megjelenését követően 2 héten belül bekövetkezik a halál. Jelenleg gyógyíthatatlan a fertőzés, így a prevencióra (megelőzés) kell fókuszálni!

A N. fowleri akár a 45 fokos vizekben és víztestek közelében a talajon is előfordul, azonban a magas só-koncentrációt nem tűri, így tengervízben nem él meg.


A N. flowleri cisztás (kedvezőtlen környezeti feltételek esetén), amőboid és ostoros stádiumban
(forrás: http://www.ctvnews.ca/polopoly_fs/1.1462872.1379675320!/httpImage/image....)

Az amerikai tinédzser egy templomi kórus tagja volt. Észak-karolinai fellépéseik közepette egy pihenőnapjukon vadvízi evezésre mentek, ahol úszott is az elhunyt, ekkor fertőződhetett meg. A rendkívül ritka, mindössze évente 8-10 alkalommal bekövetkező fertőződés jellemzően július és szeptember között történik. Az amőba 8-15 mikrométeres mérete az emberi hajszál szélességének körülbelül ötöde-tizede, így szabad szemmel nem látható.


A fertőzés akár rafting során is bekövetkezhet
(forrás: http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000f.n_CNhU0SY/s/750/750/US-Nati...)

A CNN nemrégiben beszámolt arról, hogy az amerikai vízfelügyeletet ellátó szervezet (NWC) vizsgálatai szokatlanul magas koncentrációban mutatták ki az amőbát. A lány fertőződésének helyszínén vett mind a 11 minta pozitív volt. A háttérben valószínűleg a vizek szennyeződése állhat, ami elreagál az adagolt klórral, így az nem tudja elpusztítatni az amőbákat. Ugyanígy hatástalan a nap UV sugárzása, ami nemcsak az emberre, hanem minden sejtre veszélyes, hiszen az örökítő anyagot roncsolja. A szennyeződésről visszaverődnek az UV sugarak, ezáltal kiváló élettér nyílik az amőbák számára. A vadvízi evezésre alkalmas folyókra egyébként kevésbé szigorúak az előírások, ami elősegíthette az amőbák felszaporodását és ennek kései észlelését. Az eredmények igen jelentősek, számos ember életére kihatnak. Áprilisban például az amerikai kenu és kajak válogatott olimpiai felkészítő edzését folytatták az ominózus területen.

Amennyiben fertőtlenítéssel kapcsolatos igénye merülne fel, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.