Az életmentő rágcsálóirtószer

A rágcsálók irtására a legtöbbször véralvadásgátló hatóanyagokat használnak, melyek két csoportba oszthatók: többszöri fogyasztásra elhullást előidéző (pl. difacion, warfarin) és egyszeri fogyasztásra elhullást okozó vegyületek (pl. brodifakum, bromadiolon). A véralvadásgátlók elegendő mennyiségben nemcsak a rágcsálókra, hanem a macskákra, kutyákra, valamint az emberre is veszélyesek, éppen ezért kellő körültekintéssel szabad csak kihelyezni azokat.


Zárható szerelvény egérirtó-szerrel – saját felvétel

Hogyan mentett életet az irtószer?

Steven Avery 1962-ben született Wisconsinban. Már 18 évesen összetűzésbe került a törvénnyel, majd 1985-ben 18 év börtönre ítélték erőszakos nemi közösülésért. Jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését egy fényképész meggyilkolása miatt.

Steven volt élettársa elmondta, hogy gyötrelmeinek csak úgy tudott véget vetni, hogy a házban talált két doboz patkány-irtószert megette, így kórházba mehetett, ahol segítséget kérhetett a rendőrségtől.


Steven Avery 1985-ben, bebörtönzésekor
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Avery#/media/File:Steven_Avery_1985...)

A véralvadásgátlók következtében a mérgezett állat (vagy ember) véralvadása lassul vagy teljesen gátolt. A véralvadás egy bonyolult folyamat, amely több, egymásra épülő lépés, összesen tizenhárom faktor együttese révén valósul meg. A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, így általában ennek szintézisét akadályozzák a véralvadásgátlók. Azt hihetnénk, hogy a véralvadásnak csupán sérülések esetén van szerepe, azonban ez koránt sincs így. A hajszálerek jelentős része egy adott pillanatban zárt állapotban van, így nem áramlik rajtuk keresztül vér, azonban mérgezés hatására ezek egyidejű nyílásával a hajszálérhálózat a teljes vérmennyiséget képes elnyelni, majd megfelelő véralvadás nélkül ezeken keresztül elvérezhet a mérgezett egyén. A rágcsálók esetén ez egy viszonylag humánus védekezési mód, hiszen az állat „elalszik”, valamint a tetem nem indul bomlásnak, hanem mumifikálódik, így visszataszító látvány és szagok nélkül pusztul el.

A rágcsálók számára kihelyezett szerelvényben lévő irtószer a gyermekekre és háziállatokra jelenthet súlyos veszélyt, azonban felnőttek esetén is komoly rosszullétet okozhat. Mivel a véralvadásgátlók általában a K-vitamin hiányát előidézve hatnak, mérgezés esetén ellenszerként K-vitamin adása szükséges.

Amennyiben rágcsálók ellen kíván védekezni, kérjen szakszerű segítséget! Szakembereink készséggel állnak szíves rendelkezésére.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.