Bolhaproblémák

A kutyák és a macskák számos esetben fertőződhetnek bolhával. A szabadban élő állatokon szezonálisan, többnyire a tavasztól őszig terjedő melegebb időszakban fordulnak elő nagyobb számban, míg a lakásban tartott kutyákat és macskákat egész évben fertőzhetik. Mind a kutyának, mind a macskának megvannak a saját bolhafajai, azonban a legújabb kutatások eredményei szerint a városi környezetben tartott kutyákon leginkább a macskabolha egyedei fordulnak elő. A bolhák ritkán ugranak át egy másik állatra vagy éppen az emberre, általában életük végéig ugyanazon a gazdaszervezeten károsítanak.


Bolha elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Flea#/media/File:Flea_Scanning_Electron_Mic...)

A bolhák biológiai sajátosságai alapvetően meghatározzák az ellenük való védekezés sikerességét. Rendkívül szapora állatok, a kutya és a macska bolháinak egyetlen nőstény példánya rövid élete során akár 2000 petét is rakhat a gazdaállat szőrzete közé. A kutya, illetve a macska tisztálkodása és gyakori vakarózása közben szórja a környezetébe ezeket a petéket. A petékből kikelő szőrös testű, szem nélküli, hernyószerűen haladó lárvák sötét, számukra védelmet jelentő helyekre, különféle résekbe, repedésekbe, a padlószőnyeg mélyebb rétegeibe húzódnak. Jellemzően a por és a szemét szerves anyagával táplálkoznak. A fejlődésük ott a legoptimálisabb, ahol a bolhaürülékkel együtt vér is kerül a szemétbe. A lárvák három vedlést követően bábozódnak be, ami kedvező feltételek (meleg, nedves és táplálékban bővelkedő környezet) esetén két héten belül bekövetkezhet. Kedvezőtlen feltételek esetén akár hónapokra leállhat a fejlődésük anélkül, hogy elpusztulnának!


Bolha lárva
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Flea#/media/File:Flea_Larva.jpg)

A bolhák elleni védekezés közegészségügyi és állategészségügyi jelentőségük miatt rendkívül fontos feladat. Vérszívó élősködőként számos állati és emberi megbetegedés kórokozóját terjeszthetik. Fontos szerepet játszanak a kutyában és a macskában gyakran előforduló egyik galandféregfaj fejlődésében, ami az embert is megfertőzheti. Felmerült jelentőségük az ember allergiás tüneteinek kialakulásában is. A bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás világszerte egyre gyakoribb bőrbetegségként jelentkezik a kutyákon, ami rövid időn belül kialakuló szőrhullással és szűnni nem akaró vakarózással jár. Macskáknál is jelentkezhet ez a bőrbetegség, bár jóval ritkábban és nem annyira szembetűnően, mint a kutyák esetében.


Bolha ürülék, lárva és imágó macska szőrében
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Flea#/media/File:Fleadirt.jpg)

Az állatok szakszerű kezelése állatorvosi feladat. Rendkívül fontos, hogy a kizárólag kutyák számára forgalmazott bolhairtó készítményeket ne alkalmazzuk macskákon! Az állatok, illetve az ember lakókörnyezetének kezelése számos esetben (többnyire kezdeti, még alacsony mértékű fertőzöttség esetén) megoldható házilag is a bolhák irtására szolgáló szabad forgalmú készítmények felhasználásával. Súlyosabb, illetve házilag megoldatlan bolhafertőzöttség felszámolására kérje rovarirtó szakember, illetve szakvállalat segítségét. A helyszíni szemle során, még a munka megkezdését megelőzően mindenképpen jelezze a szakembernek, hogy a kezelt területtel érintkezésbe kerülhet-e macska, mert ezt a kezeléshez felhasználásra kerülő irtószer kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni! Amennyiben bizonytalan kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.