Egy különleges vírus nyomában

A vírusok olyan, nem élőnek tekintett fertőző ágensek (közvetítők), melyek mindössze örökítő anyagból és azt körülvevő fehérjeburokból, esetenként fehérje- és lipid burokból állnak. A Föld szinte minden pontján megtalálhatóak, növényeket, állatokat és más mikroorganizmusokat fertőznek, pl. baktériumokat is. Számos vírus képes megfertőzni az embert –így a herpesz, HIV vagy influenza– azonban jelentős részük ránk nézve ártalmatlan. A vírusfertőzést nehéz kezelni, mivel a vírusok a gazdatest sejtjeiben szaporodnak, így a legtöbb vírust elpusztító anyag a gazdasejtet is károsítaná. Bizonyos hatóanyagok (pl. pranobexinozin) és vakcinák hatásosak, azonban fontos felismerni és elkülöníteni a virális és bakteriális megbetegedéseket, ugyanis az antibiotikumok vírusok ellen hatástalanok.


A HÍV vírus (virion) szerkezete; középen az örökítő anyag, kívül a fehérje burok
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/HIV#/media/File:HIV-virion-structure_en.svg)

A norvégiai Svalbard tavai a legősibb, legizoláltabb víztestek közé tartoznak, azonban titkaik korántsem felderítettek. A napokban jelent meg egy tanulmány, mely a tavakban felfedezett új és igen különleges vírusokat mutat be. Az eddig megismert vírusokkal összehasonlítva jóval kisebbek, a formájuk is merőben eltérő, emellett kiválóan funkcionálnak alacsony hőmérsékleten. Utóbbi tulajdonságuk a biotechnológiai alkalmazásokban rejlő hatalmas potenciál miatt jelentős. Az örökítő anyaguk is nagyban eltér a többi vírusétól, csupán a Jeges-tengeriekkel mutat átfedést.


Linnevatenet tó, Svalbard
(forrás: http://www.popsci.com/new-viruses-discovered-remote-arctic-lakes)

A most felfedezett vírusok ugyan ártalmatlanok az emberre; főként algákat és Protozoákat (egysejtűeket) fertőznek, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy továbbra is csupán töredékét ismerjük a bolygónknak, így nem tudhatjuk, milyen halálos fenyegetések várhatják megbújva, hogy színre léphessenek. Érdekességképpen, az élővilág (tehát a vírusokat nem számítva) 2014-ben megközelítőleg 18.000 újonnan felfedezett fajjal bővült, míg ez a szám például 2009-ben 20.000 körül volt. Az emberiség még az eddig felfedezett kórokozókat sem tudta visszaszorítani, miközben újabb és újabb fenyegetéseket leplez le. A védekezés során a prevenció (megelőzés) elsődleges, így a higiénia, szakszerű fertőtlenítés létfontosságú. Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.