Egy súlyos betegség a malária gyógymódja?

A malária, melyet szúnyogok által terjesztett parazita vált ki, évente közel fél millió emberi életet követel, javarészt gyermekekét. Mialatt százezrek halnak meg, még többen mutatnak elképesztő ellenállóképességet a halálos kórral szemben. Afrikában, ‒ahol a parazita szinte mindenütt jelen van­‒ rengetegen soha nem betegednek meg. Hogyan lehetséges ez?

A tudósok hosszú ideje tanulmányozzák az egészséges és beteg egyének genetikai állományát, eltéréseket keresve, ezzel pedig lehetséges gyógymódot vagy mesterséges ellenállóképesség kiváltásának módját kutatva. A legutóbbi vizsgálat során 8 afrikai populáció több mint 20.000 mintáját vetették össze.


Egy maláriát terjesztő szúnyog (Anopheles stephensi)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Malaria#/media/File:Anopheles_stephensi.jpeg)

A kenyai gyermekek esetén a gének megfelelő variációja akár 40%-kal csökkenti a malária kialakulásának esélyét. Ugyanez a variáció a nyugati emberek esetén lényegesen kisebb ellenálóképességet nyújtott. Valószínűsítik, hogy maguk a paraziták is eltérő genetikai állománnyal rendelkeznek az egyes régiókban.

A konkrét vizsgálatok számos gént azonosítottak, melyeknek szerepe van a maláriával szembeni ellenállóképesség létrehozásában. Talán a legmeglepőbb, hogy az egyik ilyen gén felelős egy súlyos, örökletes betegség, a sarlós anémia kialakulásáért. Nevét a jellegzetes tünetről kapta, az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek kóros elváltozásáról, melyek így nem tudnak oxigént szállítani, ezáltal vérszegénységet, fájdalmakat, lázat, nehézlégzést okozva. A deformált sejtek emellett az agyat, a lépet, a veséket és más szerveket is károsítják. Amennyiben a szervezetben a betegséget kódoló gén mindkét példánya jelen van, létrejön a súlyos sarlós anémia, míg egy gén megléte esetén egészséges gyermek születik, aki ráadásul jelentős ellenállással is bír a maláriával szemben!

További eredmények alapján még az is feltételezhető, hogy a malária kapcsolatban van olyan evolúciós erőkkel, melyek évmilliók óta formálják az emberi genomot (teljes génállományt).

Amennyiben kérdése merül fel, keressen minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.