Elképesztő sáskajárás Oroszországban

A Kaszpi-tengertől 150 kilométerre fekvő orosz Acsikulak faluban a közelmúltban elképesztő sáskajárás pusztított, számol be az index. Idén nyáron már három régióban is rendkívüli állapotot hirdettek a sáskák miatt, amik több százezer hektáron okoztak hatalmas pusztítást. Oroszországban nem ritka a sáskajárás, azonban korábban nem pusztítottak ekkora területen.

Amatőr felvétel a sáskajárásról

A sáskajárás általában az egyiptomi vándorsáska (Schistocerca gregaria) kártétele, ami egy 6-8 cm hosszú, homokszínű rovar, mely főként a Száhil övben él, emellett megtalálható Irán, Izrael, Törökország, Dél-Spanyolország, valamint az arab államok területén évezredek óta veszélyezteti a Közel-Kelet és Kelet-Afrika mezőgazdasági termelését. Az emberiség által megtermelt élelmiszer akár 10%-át is képes elfogyasztani, mindössze néhány perce alatt teljes földeket lelegelve. Rendkívül gyors mozgása az egyik legveszélyesebb kártevővé teszi. A vándorló rajok akár 50-80 millió egyedet is magukba tömöríthetnek. A sáskajárást a táplálék elhelyezkedése miatti kis területen való összezsúfolódás váltja ki, ekkor az egyedek egymáshoz súrlódása révén még egyszer vedlenek, színük is megváltozik, majd rajba verődve elkezdik a kártételt. Eddig 60 ország 32 millió négyzetkilométernyi területén regisztráltak sáskajárást. Naponta akár 100-200 km-t is megtehetnek, miközben testtömegükkel megegyező mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz.

Egyiptomi vándorsáska (Schistocerca gregaria)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Desert_locust#/media/File:Desert.locust.arp.jpg)

A sáskajárás a történelem során számos esetben érintette Magyarország területét is, azonban az elmúlt években számuk jelentősen lecsökkent. Leginkább Jász-Nagykun-Szolnok és a környező megyék érintettek. A sáskák kártétele ellen általában járművekről kipermetezett vagy ULV géppel kijuttatott irtószert alkalmaznak, azonban a földművesek gyakran árokásással, égetéssel is próbálkoznak. Léteznek biokémiai és mikrobiológiai védekezési formák is, melyek főként gombák, baktériumok által előállított anyagokat alkalmaznak.

Amennyiben bizonytalan, készséggel állunk szíves rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.