Gyilkos csók – hogyan okozhat halált egy ártatlan csók?

Sokan hallottak róla és még többen tapasztalták már a szájuk sarkában azt a kellemetlen bizsergő, viszkető érzést, amit gyakran a másokkal közösen használt pohár vagy kanál váltott ki, de előfordul, hogy egy ártalmatlannak hitt csókot követően jelentkezik. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték az ajakherpeszt, ami végül apró, kellemetlen hólyagok formájában jelentkezik.  Van azonban egy másik, világszerte elterjedt fertőző megbetegedés, az ún. mononukleózis, amit angol neve („kissing disease”) után a hazai irodalom, mint csókolózási betegséget említ. A fertőzött személyek nagyon változatos tüneteket mutathatnak életkoruktól, immunállapotuktól és szociális-gazdasági helyzetüktől függően. Kórokozója az úgynevezett Epstein-Barr-vírus (EBV), ami a rossz higiénés viszonyok között élő gyermekeket már a korai életévekben megfertőzheti. Afrika egyes területein gyakorlatilag a két éves gyermekek mindegyike fertőződött már ezzel a vírussal, emiatt a fertőzés eredményeképpen kialakuló védettségüknek köszönhetően az itt élők között ismeretlen ez a betegség.


Az EBV virion (víruselem) elektronmikroszkópos felvétele; 1-1 virion a bal felső és jobb alsó sarokban
(forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Epstein_Barr_V...)

A fejlettebb országokban is viszonylag hamar fertőződnek a rosszabb szociális körülmények között élők, ezzel szemben például a jobb körülmények között nevelkedett 16-18 éveseknek csupán 60%-a hordozza a kórokozót. Érdekes módon épp ebben a korban jelentkeznek fertőződés hatására a legjellemzőbb tünetek, ami miatt a csókolózási betegséget a legtöbben a serdülők és a fiatal felnőttek betegségének gondolják. 25 éves korára gyakorlatilag mindenki vírushordozóvá válik, ami életre szóló védettséget eredményez. Hazánkban a tünetekkel járó fertőződés a 3-5 éves korú gyerekek körében a leggyakoribb, amit számos esetben a típusos tünetek hiányában fel sem ismernek. A magyar fiatalok 90%-a 14 éves korára már átesik a fertőzésen és ezáltal életre szóló védettséget szerez.

Az Epstein-Barr-vírus a szájherpesz kórokozójának közeli rokona, és főleg az embert betegíti meg. Csupán néhány emberszabású rokonunknak van hasonló vírusa. Főleg cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor szoros nyálkontaktust igényel (innen a vírus által előidézett betegség közkeletű elnevezése). A vírust nem csak beteg személy adhatja át egy másiknak, hanem egészséges vírushordozók is. Egy korábbi vizsgálat eredményei alapján a fertőzött személyek mintegy 20%-a üríti a kórokozót a nyálával, de a rosszindulatú betegségekben szenvedők, a HIV-fertőzöttek, vagy például a szervátültetés miatt csökkent immunműködésű egyének körében ez az arány akár 50%-ot is elérheti.


A herpesz vírus virionjának transzmissziós elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Herpes_simplex_virus#/media/File:Herpes_si...)

A vírusok bejutva a szervezetünkbe csak abban az esetben képesek bejuttatni örökítő anyagukat a sejtjeinkbe, ha meg tudnak kötődni azok felszínén, amit egy speciális kötőfehérje tesz számukra lehetővé. Ez a speciális kötőfehérje azonban az Epstein-Barr-vírus esetében kizárólag a B-típusú nyiroksejtjeinkhez, valamint meghatározott nyálkahártya-sejtekhez képes kötődni. Az ilyen módon megfertőződött sejtek egy része a fertőzés hatására újabb vírusokat termel, míg más sejtjeink úgynevezett látens formában csak tárolják a vírus örökítő anyagát. Az újabb és újabb vírusok előállítása a megfertőzött nyálkahártyasejtekben történik. A megfertőzött B-típusú immunsejtjeink általában nem produkálnak vírusokat (egy millió fertőzött B-sejt közül 2-3 alakul át vírusgyártó gépezetté).

Az Epstein-Barr-vírus különlegessége, hogy hosszúkás örökítő anyaga (DNS-e) képes gyűrű formájúvá alakulni és beépülni a sejt örökítő állományába, ilyen módon a sejtjeinkben észrevehetetlen módon évekig, évtizedekig nyugvó állapotba maradni. Az ilyen nyugvó formát hordozó sejtek nem termelnek újabb vírusokat, viszont minden egyes osztódásuk után reprodukálják a vírus örökítő anyagát is, így minden utód sejtünk már alapból tartalmazni fogja azt. Az így elrejtőző vírusok csupán egy különleges sejtfelszíni fehérjét termeltetnek, melyek (a programozott sejthalál felfüggesztésével) halhatatlanságot kölcsönöznek az őket hordozó sejteknek. Ha az immunrendszerünk nem lép idejében közbe (pl. AIDS vagy más csökkent immunműködés következtében) és nem pusztítja el valamilyen módon ezeket a halhatatlanná váló sejteket, akkor azok korlátlanul szaporodva rákot és végül a fertőzött személy halálát okozzák. Így válhat egy ártatlannak hitt csók ‒legyengült immunrendszer esetén‒ egy halálos vírusfertőzés forrásává.

Amennyiben kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.