Kegyetlen betegségek a fejen

Néhány ritka és különleges betegség hátterében hétköznapi élőlények állnak, amikről még rémálmainkban sem feltételeznénk, hogy mekkora veszélyt hordozhatnak.

A légynyüvesség (myiasis) elsősorban gerinces állatoknál, pl. juhoknál előforduló parazitizmus, aminek során a legyek lárvája a gazdaszervezetben fejlődik ki. A betegségről először 1840-ben publikáltak. A görög myia legyet, míg az asis betegséget jelent. Általában a nyílt sebek, valamint a vizelettel- és ürülékkel szennyezett szőrterületek vonzzák a parazita legyeket, azonban bizonyos csoportok képesek még a sértetlen bőrt is megfertőzni, ezzel elősegítve a lárvák bejutását és kifejlődését. Bizonyos fajok gazdaszervezetei között –más főemlősök mellett– az ember is szerepel. Ilyen például a Közép- és Dél-Amerikában honos emberbagócs (Dermatobia hominis), melynek petéit többek között szúnyogok és atkák juttatják a gazdaszervezetre.


Emberbagócs (Dermatobia hominis)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Dermatobia_hominis#/media/File:D._hominis_...)

Ritka esetekben a légynyüvek az ember orrlyukaiban, illetve szájában fejlődnek, ekkor beszélünk nazális, illetve orális myiasisról. Ilyen megbetegedésekkel általában csak a fejlődő országokban találkozhatunk. A lárvák fejlődése jelentős szövetkárosodással jár, így a fogak elvesztése mellett komolyabb szövődmények is felléphetnek.


Fejlődő légylárvák az ínyben
(forrás: http://www.huidziekten.nl/afbeeldingen/cochliomyia-hominivorax2.jpg)

A fekély (ulcus) szövetelhalás révén alakul ki, bármely szerven, illetve bőrterületen előfordulhat. Az üszök (gangraena) is okoz nekrózist, szövetelhalást. Kialakulhat például érelzáródás miatt, azonban kiválthatják rothasztó baktériumok, illetve bizonyos Clostridium fajok, melyek között halálos hasmenést okozók is vannak.

Bizonyos esetekben fekély kialakulhat a száj környékén is, melyet baktérium okozta üszkösödés is kiválhat.


Üszkösödés által kiváltott szájfekély
(forrás: http://img-cdn.likes.com/img/02ffe1229ab9139f9bc8b7380bf0dc99.600x.jpg)

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.