Kérészinvázió Amerikában

A kérészek efemer, azaz rövid életű rovarok. Testük 5-38 mm hosszú, általában 2 pár szárnyuk van és fonalas csápjuk. A lárvák vízben élnek, majd átváltozás (hemimetamorfózis) révén alakulnak ki a röpképes kifejlett példányok, melyek életideje néhány órás vagy legfeljebb néhány napos. Násztáncuk után párosodnak, majd a nőstények elhullatják a víz fölött petéiket, hogy azokból néhány hónapos vagy akár 3 éves fejlődésük után ismét napvilágot láthasson néhány órára egy kifejlett rovar.

A közelmúltban Amerikában, Illinois államban a havanai rendőrség tömeges “kérészinvázióról” számolt be. A magyarországi faj (tiszavirág - Palingenia longicauda) rövid násztánca, a tiszavirágzás is számos egyed egyidejű repülésével valósul meg, azonban az amerikai mértéket korántsem éri el a hazai jelenség.

Aki mégis ehhez hasonló élményben szeretne részesülni, a Tisza és mellékfolyóit kell, hogy felkeresse, azonban a javuló vízminőség miatt a Dunában is észlelték már. Az idei tiszavirágzás június 11-17 között zajlott le, így közel egy év múlva találkozhatunk kifejlett egyedekkel Magyarországon. Ez a faj régebben Európa-szerte elterjedt volt, mára azonban a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban védett, eszmei értéke 10.000 Ft.


A havanai rendőrség felvételei
(forrás: facebook, Havana Police Department)

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.