Ma is pusztít a fekete halál

A történelem számos fertőző megbetegedése közül az egyik legismertebb a pestis vagy fekete halál, amely Európa lakosságának közel felét pusztította el egy 14. században kitört járvány következtében. Az 1894-ig gyógyíthatatlannak számító betegség kórokozóját Alexandre Yersin svájci mikrobiológus azonosította. Az ő tiszteletére Yersinia pestis nevet viselő baktérium jelenleg is szedi áldozatait a világ számos pontján. Az Egészségügyi Világszervezet 1978 és 1992 között 1451 halálesetet regisztrált 21 különböző országban. A legutóbbi nagyobb, több ezer embert érintő pestisjárvány Indiában tört ki 1994-ben, amelyben ötvennél is több ember halt meg. Azóta számos kisebb járványról adtak hírt Algériából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Madagaszkárról, Ugandából, Tibetből, valamint az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részéből.


Pestis baktérium 200x-os nagyításban
(Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Death#/media/File:Yersinia_pestis_flu...)


Pestis okozta szövetelhalás az ujjakon
(forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Acral_gangrene_due_to...)

A pestist többnyire a bolhák terjesztik, kivéve a tüdőpestist, amely cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A pestisbaktériumok a gazdaszervezeten kívül nem sokáig képesek életben maradni, túlélésüket a városi környezetben főleg a patkánypopulációk biztosítják.


Patkánybolha (Xenopsylla cheopis) frissen szívott vérrel
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Death#/media/File:Xenopsylla_chepsis_...)

A pestis ugyanakkor nem korlátozódik a patkányokra (habár kétség nélkül ezek az állatok a fő terjesztői); jelenlegi ismereteink szerint a betegség terjesztésében több mint kétszáz különböző faj vesz részt, közöttük számos más rágcsáló (pl. egér), kutyák és macskák is. A bolhák kizárólag élő állatokon maradnak meg, a gazdaszervezet elpusztulását követően a bolhák új gazdát keresnek maguknak. Ilyenkor fertőződhetnek háziállataink, továbbá kedvenceink közvetítésével mi magunk is.

Mivel a pestissel való fertőződést nagy mértékben elősegíti az elhanyagolt higiénia és a helyi köztes gazdák (pl. patkányok) állandó jelenléte, kiemelten fontos a megfelelő higiéniai körülmények kialakítása és megőrzése, továbbá a rágcsálók (patkányok, egerek) elleni szakszerű védekezés, amelyben munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére is!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.