Magyar tudósok a veszélyes kullancsok ellen

A kullancsok veszélyes paraziták, hiszen a Lyme-kór és fertőző agyhártyagyulladás mellett számos más fertőzést is terjeszthetnek, védőoltás pedig csak az agyhártyagyulladás ellen van. Magyarországon jelenleg nincsen engedélyezett kullancsirtószer, így jelenleg a kullancsirtás szabályozatlan keretek között zajlik.


Kullancs (Ixodus ricinus)
(forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Ixodus_ricinus_5x.jpg)

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem biológus kutatói, Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál olyan gombatörzset fejlesztettek ki, ami elpusztítja a kullancsokat, azaz irtószer nélküli, úgynevezett biológiai úton történő védekezésre ad lehetőséget. Az eljárás más élőlényekre nem veszélyes.

A por alakú készítmény a kullancsok kitinszőreire tapad, majd a gombák olyan enzimeket kezdenek kiválasztani, amik megbontják a kullancs kültakaróját, a gomba behatol a kullancs testébe, ezáltal az elpusztul.

A laboratóriumi tesztek után mezőgazdasági területeken is kipróbálták a készítményt, az eredmények minden várakozást felülmúltak. Több országból is élénken érdeklődnek a szer iránt, befektetőt is sikerült már találni. Remélhetőleg hamarosan alkalmazható és megvásárolható lesz a készítmény.

A kártevőirtás területén nem ismeretlen a biológiai védekezés, Magyarországon például szúnyogirtásra használnak többek között baktérium által termelt toxint is. A Bti nevű készítmény a Bacillus thuringiensis var. israliensis baktériumot tartalmazza, melynek toxinja főként a szúnyogok és más vérszívók lárvái ellen hatásos. A különböző Bt törzsek által termelt toxinokat eltérő rovarcsoportokkal szembeni védekezésre lehet alkalmazni.

Egészségügyi kártevőirtás igénye esetén munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.