Mit tegyük darázscsípés esetén?

A darazsak fullánkja az evolúció során a peték lerakására szolgáló tojócsőből alakult ki, tehát csak a nőstények rendelkeznek ezzel a védekezésre és támadásra egyaránt használt fegyverrel. A méregmirigyhez kapcsolódó fullánk nyugalmi helyzetben a potroh utolsó szelvényébe húzódik be, így nem látható.

A darazsak mérge dopamint, hisztamint, kinint, noradrenalint, szerotonint, enzimeket és poliszacharidokat tartalmaz. A szervezetbe jutó méreg napokig tartó gyulladást válthat ki, azonban allergiás reakció esetén ziháló légzés, szédülés, rosszullét, magas pulzus, majd légszomj és súlyos esetben fulladás következhet be. A légutak elzáródását legtöbbször a szájüregbe, garatba bekerült darázs szúrása miatti szövetduzzanat okozza. Súlyos allergia esetén a méreg anafilaxiás sokkot válthat ki, mely szintén végzetes kimenetelű lehet.


A darázs fullánkja
(forrás: http://www.scientificillustration.net/images/macrography/wasp_02.jpg)

A legtöbb darázscsípés a nyár vége fele történik, mikor a kolóniában nem születik több dolgozó, a meglévők pedig elkezdenek nagy mennyisében táplálékot felhalmozni, melynek keresésekor gyakran kapcsolatba kerülnek az emberrel. A hirtelen mozdulatok és a fészek bolygatásának mellőzésével a legtöbb támadás elkerülhető.

  1. Amennyiben bekövetkezik a csípés, őrizzük meg a nyugalmunkat! A hadonászás, hirtelen mozdulatok csak tovább ingerlik a darazsakat! Az arcunkat a kezünkkel védve igyekezzünk biztonságos távolságra kerülni, mellőzve a hirtelen mozdulatokat.
  2. Hideg szappanos vízzel tisztítsuk meg a szúrás környékét, majd jéggel, jégzselével csillapítsuk a gyulladást, valamint a fájdalmat.
  3. A viszkető, irritált bőrre kalamin vagy hidrokortizon tartalmú krémet is tehetünk, illetve a régi házi gyógymód; a szódabikarbóna és zabliszt keveréke vízben vagy krémben elkeverve szintén enyhülést hozhat. Az anthisztaminok (antiallergének pl. loratidine /Claritin/) a viszketésen is enyhíthetnek.
  4. Erősebb fájdalom esetén ibuprofen vagy acetaminophen hatóanyagú fájdalomcsillapítót is bevehetünk.

Fontos meggyőződni arról, hogy darázscsípés történt, hiszen a darázs fullánkja sima, visszahúzható, így nem szakad bele a sebbe, ellentétben a méhek fogazott fullánkjával. Méhszúrás esetén a fullánk a méregmiriggyel együtt szakad ki, ami utána hosszasan fecskendezi be a mérget, így azonnal el kell távolítani! Ügyeljünk arra, hogy ne a mirigynél fogva húzzuk ki a fullánkot, mivel kis nyomásra is könnyen a sebbe juttathatjuk a maradék mérget!


Francia darázs (Polistes gallicus) – Saját felvétel

Amennyiben allergiás reakció lépne fel, azonnal kérjünk orvosi segítséget! A segítség megkezdéséig vigyünk be a szervezetünkbe kalciumot, pl. pezsgőtabletta formájában, valamint antihisztamint.

Az anafilaxiás sokk tünetei:

  • az arc, az ajkak vagy a torok súlyos dagadása
  • csalánkiütés vagy viszketés a darázscsípésben nem érintett testtájakon
  • légzési nehézségek, például sípoló légzés
  • szédülés
  • hirtelen vérnyomás-emelkedés
  • eszméletvesztés
  • hányinger vagy hányás
  • hasmenés
  • gyomorgörcs
  • gyenge vagy gyors szívverés

Amennyiben bizonytalan, keressen minket! Szakembereink darázsirtás esetén is állnak szíves rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.