Molylepkét a fodrászszalonba

Molylepke, dauerolás és gyapjúhamisítás. Mi a közös ezekben?

Először is, ismerkedjünk meg a keratinnal, pontosabban az α-keratinnal. A bőr felső rétegét és annak képződményeit, így a szőrt, hajat és a szarut ez a fehérje építi fel. A szervezetünkben rengeteg különböző fehérje van, azonban az α-keratin bizonyos szempontból egyedülálló. A többi fehérjéhez viszonyítva kisebb láncok építik fel, melyek között rengeteg stabilizáló kötés, úgynevezett diszulfidhíd alakul ki. Emiatt néhány kivételtől eltekintve az emésztőenzimek sem képesek ezt a fehérjét elbontani, ezért például a táplálékukat égészben elfogyasztó baglyok köpetében szinte érintetlenül visszamarad a szőr.

Régen az értékes gyapjút pamuttal hamisították, azonban a leleményes kereskedők egy igen egyszerű teszttel álltak elő. A gyapjú –lévén szőr­– α-keratint tartalmaz, amiben a számos diszulfid híd kén tartalmú cisztein aminosavak révén alakul ki. A kén jellegzetes szaggal ég el, melyet akár a dohányzók is megtapasztalhatnak véletlenül megégetve hajszálukat az öngyújtóval. Ugyanez a jellegzetes szag érezhető az eladásra kínált gyapjú szélének megégetésekor, ezáltal könnyen meggyőződhettek a kereskedők a kínált gyapjú eredetiségéről.

A dauerolás során speciális anyagokkal, merkaptánokkal kezelik a hajat, így az α-keratin láncok közötti diszulfidhidak átmenetileg felszakadnak (redukálódnak). Ekkor a haj körülbelül kétszeresére nyújtható, mivel a fehérje α-hélix szerkezete β-szerkezetté alakul. A hajat becsavarva, majd az átmenetileg felszakított diszulfid hidakat újra kialakítva (oxidálva), a láncok az eredeti állapothoz képest elcsúszva stabilizálódnak, így a haj göndör marad. A láncokban azonban így feszültség van, mivel az eredetihez képest feszített állapot „rögzül”, így idővel a diszulfid hidak egyesével visszaalakulnak az eredeti állapotukba, a hajszál fokozatosan kiegyenesedik.


Az egyenes hajszál, majd a diszulfid hidak felbontása, a haj becsavarása, végül a hidak ismét kialakulnak
(forrás: https://biologysemester58.wikispaces.com/file/view/ex_hair_denaturation....)

A gyapjúevő molyok emésztőnedvei kivételesek, mivel merkaptánokat tartalmaznak. Ahogy a dauerolás során, a molyok enzimeinek hatására is felszakadnak az α-keratin láncai közötti diszulfidhidak, ezért tudja a molylepke megemészteni a gyapjút.


Ruhamoly (Tineidae sp.) és kártétele – saját felvétel

Amennyiben gyapjú ruhái molyok kártételének vannak kitéve, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.