Molylepke, dauerolás és gyapjúhamisítás. Mi a közös ezekben?
Először is, ismerkedjünk meg a keratinnal, pontosabban az α-keratinnal. A bőr felső rétegét és annak képződményeit, így a szőrt, hajat és a szarut ez a fehérje építi fel. A szervezetünkben rengeteg különböző fehérje van, azonban az α-keratin bizonyos szempontból egyedülálló. A többi fehérjéhez viszonyítva kisebb láncok építik fel, melyek között rengeteg stabilizáló kötés, úgynevezett diszulfidhíd alakul ki. Emiatt néhány kivételtől eltekintve az emésztőenzimek sem képesek ezt a fehérjét elbontani, ezért például a táplálékukat égészben elfogyasztó baglyok köpetében szinte érintetlenül visszamarad a szőr.
Régen az értékes gyapjút pamuttal hamisították, azonban a leleményes kereskedők egy igen egyszerű teszttel álltak elő. A gyapjú –lévén szőr– α-keratint tartalmaz, amiben a számos diszulfid híd kén tartalmú cisztein aminosavak révén alakul ki. A kén jellegzetes szaggal ég el, melyet akár a dohányzók is megtapasztalhatnak véletlenül megégetve hajszálukat az öngyújtóval. Ugyanez a jellegzetes szag érezhető az eladásra kínált gyapjú szélének megégetésekor, ezáltal könnyen meggyőződhettek a kereskedők a kínált gyapjú eredetiségéről.
A dauerolás során speciális anyagokkal, merkaptánokkal kezelik a hajat, így az α-keratin láncok közötti diszulfidhidak átmenetileg felszakadnak (redukálódnak). Ekkor a haj körülbelül kétszeresére nyújtható, mivel a fehérje α-hélix szerkezete β-szerkezetté alakul. A hajat becsavarva, majd az átmenetileg felszakított diszulfid hidakat újra kialakítva (oxidálva), a láncok az eredeti állapothoz képest elcsúszva stabilizálódnak, így a haj göndör marad. A láncokban azonban így feszültség van, mivel az eredetihez képest feszített állapot „rögzül”, így idővel a diszulfid hidak egyesével visszaalakulnak az eredeti állapotukba, a hajszál fokozatosan kiegyenesedik.
Az egyenes hajszál, majd a diszulfid hidak felbontása, a haj becsavarása, végül a hidak ismét kialakulnak
(forrás: https://biologysemester58.wikispaces.com/file/view/ex_hair_denaturation....)
A gyapjúevő molyok emésztőnedvei kivételesek, mivel merkaptánokat tartalmaznak. Ahogy a dauerolás során, a molyok enzimeinek hatására is felszakadnak az α-keratin láncai közötti diszulfidhidak, ezért tudja a molylepke megemészteni a gyapjút.
Ruhamoly (Tineidae sp.) és kártétele – saját felvétel
Amennyiben gyapjú ruhái molyok kártételének vannak kitéve, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.