Otthonunk és a láthatatlan betolakodók

Az otthonunk –legyen szó saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlanról– magánéletünk egyik legfontosabb eleme, egy biztonságos hely, ahol nyugodtan pihenhetünk, a nyüzsgő mindennapok után egyedül vagy szeretteinkkel tölthetjük szabadidőnket. De valóban csak mi élünk az otthonunkban? A válasz: korántsem.

A Kaliforniai Állami Egyetem és az Észak Karolinai Természettudományi Múzeum munkatársai Michelle Trautwein akadémiai kurátor-helyettes vezetésével egy meglepő projektbe fogtak. A kezdeményezés célja, hogy a 7 kontinensen felderítsék az átlagos otthonokban található megbújó rovarokat, mikrobákat és más alig látható élőlényeket. Nemcsak testünket osztjuk meg rengeteg más lakóval, hanem az otthonunkat is. Hiába takarítunk rendszeresen, tartunk rendet és ügyelünk a higiéniára, egyedül sohasem lehetünk.

Trautwein és csapata először egy észak-karolinai otthont vett górcső alá, majd hamarosan egy perui, illetve egy svéd lakóhely kerül sorra. A lelkes szakemberek igen meglepő gyűjteménnyel tértek haza az átlagos amerikai otthonból. Önmagában az ízeltlábúak több mint 500 képviselőjét találták meg, 200 külön fajból, többek között százlábúakat, csótányokat, díszbogarakat.


A begyűjtött élőlények egy része
(forrás: http://www.popsci.com/coming-soon-7-continents-worth-household-bugs-and-...)

Az otthonunkba bejutó élőlények egy része pusztán kellemetlenséget, riadalmat okozhat jelenlétével, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy számos élőlény okozhat anyagi károkat, pl. a textíliát károsító ruhamolyok, az ételeinket fogyasztó csótányok, aszalványmolyok. Az egészségünk is veszélybe kerülhet, hiszen számos élőlény vektorszervezet, tehát betegségek terjesztői. A vérünkből táplálkozó és nyálával kellemetlen tüneteket kiváltó ágyi poloska mellett például fertőzést okozó tetvek és pestist terjesztő bolhák is bejuthatnak otthonainkba. Amennyiben bizonytalan, szaktanácsot szeretne kérni, hívjon minket bizalommal! Munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésükre kártevőirtás és fertőtlenítés területén is.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.