Pókeső Tasmaniában

A Föld két közel átellenes pontján okoztak riadalmat pókok, azonban megjelenésük okai merőben eltérőek.

Tasmaniában a lakók az elmúlt 40 év legszörnyűbb árvizével küzdenek, ami értékeik javát elmosta. A hatalmas víztömeg természetesen nemcsak az embert készteti menekülésre, hanem az állatokat is. A környék pókjai szövőmirigyeikből egy fonalat kieresztve várják, hogy a szél belekapva felemelje, és biztonságos, száraz területre repítse őket. A helybeliek beszámolója szerint valóságos pókesőben volt részük.  A pókok hatalmas mennyiségben vannak jelen a Földön, azonban a hiedelmekkel ellentétben embert igen ritkán marnak meg, ugyanakkor a kártevők tömeges fogyasztásával jelentősen hozzájárulnak élelmiszereink termeléséhez és mindennapi életünk kényelméhez, emellett az orvostudomány és ipar is alkalmazza az általuk termelt anyagokat.

A Tasmaniai esemény korántsem ritka, jelentős áradások esetén a pókok a fennmaradó száraz foltokat birtokba véve tömegesen vészelik át a víz pusztítását. Ilyenkor az egyébként ügyesen rejtőző pókok hatalmas egyedszáma jól érzékelhető.


A Tasmaniai pókok alkotta hálószigetek
(forrás: https://i.guim.co.uk/img/media/7cea99dba0a3aacdf0ff16c52c54d32f0d4cf0b0/...)

Az Egyesült Királyság területén a parti vidrapók (Dolomedes plantarius) egyedszáma nőtt meg, mivel az egyik London-közeli állatkert kutatói fogságban tenyésztett kis pókok százait engedték szabadon. A döntésnek jó oka volt, hiszen a közel 7-8 cm lábfesztávolságot elérő, főként halakkal és vízi élőlényekkel táplálkozó pók veszélyeztetett az ország területén. Magyarországon szintén megtalálható ez a faj állóvizek közelében, hazánkban is veszélyeztetett, védett faj, eszmei értéke 5.000 Ft. A vidrapókok emberre nem veszélyesek, azonban az ökoszisztémában fontos szerepet töltenek be, ezért is fontos, hogy egyedszámuk ne csökkenjen tovább. Az angol lakosság java egy online szavazáson szörnyűnek ítélte a szabadon engedésről szóló hírt, azonban a tudósok örvendve fogadták azt. A szaporításban részt vevő Chessington World of Adventures állatkert aranydíjat kapott a Brit és Ír Állatkertek és Akváriumok Szövetségétől.


Nőstény parti vidrapók (Dolomedes plantarius) – saját felvétel

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.