Rejtett veszély a kertben, Ön tud róla?

Az index.hu már tavaly beszámolt a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) elterjedése miatt kialakult pánikról. A Közép-Ázsiából bekerült 5-6 méteresre növő gyomnövény az elmúlt években szaporodott el jelentős méretekben hazánkban. Fiatal példányait már idén is több helyen megtalálták.


Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Heracleum_mantegazzianum#/media/File:Herkul...)

A veszélyes gyomnövény egész nyáron virágzik, ilyenkor furanokumarinokat, fototoxikus mérgező és rákkeltő anyagokat termel. A növényt borító finom szőrök akár egyetlen érintés hatására bőrünkre juttathatják a növény nedvét, mely különösen érzékennyé teszi azt az UV- (és röntgen-) sugárzásra, így a napon bőrünk azonnal kipirosodik, viszketni kezd. 16-48 órán belül kémiai reakció indul be, égési sérülésekre emlékeztető gyulladások, hólyagok jelennek meg, melyek orvosi segítség nélkül fekete hegekké válnak. A méreganyag –mely a levelekben, gyökerekben, szárban, virágban és a magokban is megtalálható– fitofotodermatitiszt okoz, ezzel a napsugárzással szemben védtelenné téve a bőrt, illetve ott a sejtmagba bejutva, a DNS láncához hozzákötve a sejtek halálát okozza. Szembe kerülve ideiglenes, de akár végleges vakságot is okozhat!

A Genesis progresszív rock banda The Return of the Giant Hogweed címmel számot is írt a növényről.

Miért kérje szakember segítségét?

A kaukázusi medvetalp hagyományos, hétköznapi módszerekkel kiirthatatlan! A növény gyökerei igen mélyre nyúlnak, így kitépés, kivágás esetén is 4-6 hét alatt teljes egészében képes újranőni. A gyomirtók is csak a hajtásokat pusztítják el, ami után a növény gyorsan regenerálódik. A kizárólag szakemberek számára hozzáférhető irtószerek és szaktudást igénylő módszerek szavatolják a hatékony és tartós mentesítést és védekezést!

Örömmel állunk szíves rendelkezésükre növényvédelmi kérdésekben is!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.