Szájvíz helyett baktérium a jó lehelet kulcsa

A rossz szájíz elleni küzdelem nem is olyan egyszerű, hiszen az antimikrobiális szájvizek és fogkrémek a hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. A mikrobák együttes jelenléte pedig kihat az összetételükre és mennyiségükre, azaz bizonyos fajok képesek másokat elnyomni, esetleg kiirtani. A tudósok olyan baktérium után kutattak, ami a számunkra hasznosakra nem káros, míg a kedvezőtleneket kordában tartja.

Egy korábban ismeretlen Streptococcus törzs lehet a megoldás. Az egészséges és ép fogak megőrzéséhez a száj pH-jának közel semleges tartományban kell maradnia. Ha a száj pH szintje elkezd csökkenni, a káros baktériumok aktivitása megnő, savat kezdenek termelni, ami képes oldani a fogak anyagát. A száj pH szintjét alapvetően két molekula tudja semlegesen tartani: urea és arginin, melyeket a kedvező baktériumok anyagcseréjükhöz felhasználnak és a pH emelkedését idézik elő a semleges tartomány felé.

Az ép fogakkal rendelkező emberek esetén az arginin könnyebben bomlott le, sugallva hogy a szájukban élő baktériumok igen aktívak a semleges pH fenntartásában. A szóban forgó baktériumok közül a legkiemelkedőbbek az eddig ismeretlen törzsbe tartoznak. Amennyiben ilyen baktériumokat juttatnak egy fogszuvasodásra hajlamos egyén szájába, az egészséges fogakhoz szükséges pH-t biztosítani lehet.

Az újonnan felfedezett baktériumtörzs két fronton is harcol fogaink egészségéért. Egyrészt a szájüregben lévő 2.000 különféle baktérium közül az ismeretlen, A18-nak elnevezett törzs tudja legjobban hasznosítani az arginint, ezáltal jelentősen növelve a száj pH-ját. Másrészt a káros Streptococcus mutans növekedését gátolja, így az nem tud plakkot, biofilmet képezni, valamint cukrok elbontásával tejsavat előállítani, vagyis fogainkat károsítani. A Streptococcus nemzetségbe tartozik például az egyik bakteriális tüdőgyulladást okozó kórokozó, a S. pneumoniae is.


Streptococcus mutans
(forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Streptococcus_mutans...)

Mindamellett, hogy az A18-as törzset fogápolási termékekbe téve aktívan segíthetne fenntartani a száj optimális pH-ját, a fogszuvasodásra való hajlamosság kimutatására is lehetne alkalmazni jelenléte és mennyisége alapján.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.