Támadnak a szupertermeszek

A cím alapján akár egy B kategóriás amerikai sci-fi ismertetőjére is számíthatnánk, azonban most valódi fenyegetéssel állnak szemben a dél-floridai lakosok.

Entomológusok (rovarkutatók) megfigyelték, hogy a két legpusztítóbb termeszfaj, nevezetesen az ázsiai (Coptotermes gestroi), illetve a formózai (Coptotermes formosanus) hibridizálódtak, ezáltal egy minden eddiginél pusztítóbb faj jött létre.


Formózai földalatti termesz (Coptotermes formosanus)
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Formosan_subterranean_termite#/media/File:C...)

A létrejött hibrid 200%-kal gyorsabb ütemben fejlődik a kereszteződött fajoknál. Egy átlagos termeszkolónia akár 20 évig is élhet, ezalatt több millió egyedet létrehozva. Ezeket a számokat figyelembe véve nem meglepő, hogy a hibrid kolóniák igen gyorsan nőhetnek hatalmas méretűvé, melyhez rengeteg tápanyagra van szükségük, így kártételük igen jelentős lehet.

A két faj hosszú ideje élt egymás mellett, azonban eltérő rajzási időszakaik miatt szaporodásuk időben elkülönült. Floridában eredetileg a formózai faj élt, azonban az emberi tevékenység révén, konténerekben utazva betelepült az ázsiai is. Az utóbbi faj párzási időszaka általában februárban van, míg a formózaié áprilisban. Az elmúlt hónapok szokatlan időjárása meggátolta a rajzások időbeli elkülönülését, így az ázsiai földalatti termeszek hímjei a formózai nőstényekkel is párosodtak.

Európában mindössze 10 termeszfaj honos, azonban legközelebbi rokonaik, a csótányok hazánkban is jelentős problémákat okozhatnak. Amennyiben az Ön otthonában is megjelent valamilyen kártevő, keressen minket bizalommal! Munkatársaink több évtizedes tapasztalattal állnak szíves rendelkezésükre.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.