Újabb rendkívüli hírek a Zika vírusról

Korábban már írtunk a Zika Európába történő bejutásának valószínűségéről, majd miután ez megtörtént, összefoglaltuk a legfontosabb híreket, eseményeket, például a szexuális úton történő terjedésének igazolását.

Röviden a vírusról

A Zika vírust a dengue-láz, a sárgaláz és a Chikungunya vírusához hasonlóan szúnyogok terjesztik, leggyakrabban olyan invazív fajok, mint az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) és az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Nevét felfedezésének színhelyéről kapta, ugyanis első alkalommal az afrikai Uganda Zika nevű erdőségeiből származó majom véréből mutatták ki.

A Zika vírust nehéz kimutatni és sokszor a tünetek sem jelentkeznek. A kórokozó által kiváltott Zika láz vagy röviden csak Zika a dengue-lázhoz hasonló tüneteket vált ki, így láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak, bőrkiütés. Jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás vagy gyógyszer a megelőzésre vagy kezelésre. A várandós kismamák esetén a magzat is fertőződhet, ekkor valószínűleg mikrokefália, azaz kóros kisfejűség alakul ki. Vizsgálják a kapcsolatot a Zika és a Guillain-Barré-szindróma kialakulása között, ami a perifériás idegek gyulladásos megbetegedése, végtagzsibbadást, végül a sclerosis-multiplexhez hasonló tüneteket vált ki.

Újabb hírek, mérföldkövek

A jelenlegi Zika járvánnyal kapcsolatos első tanulmányok közül egy beszámolt a mikrokefáliában szenvedő csecsemők szem-rendellenességeiről. A mikrokefáliás csecsemők harmadánál fejlődtek olyan szem-rendellenességek, amik a látást is veszélyeztetik. A 29 vizsgált csecsemőből tíznél jelentkeztek szemproblémák és a Zika tüneteit mutató kismamák 80%-nál, így a kutatók feltételezik, hogy a Zika váltja ki a szem-rendellenességeket, többek között a látásért felelős érzéksejteket tartalmazó retina károsodását.

Januárban két elhunyt brazil csecsemő agyában, valamint két méhen kívüli terhesség placentájában mutatták ki a Zika vírus génjeit. Februárban sikerült a kutatóknak először kimutatnia a Zika vírus teljes örökítő-anyagát (vagyis a vírus jelenlétét) egy mikrokefáliás magzat agyában. A második trimeszterben készült ultrahangos felvételek még nem mutattak abnormalitásokat, azonban a harmadik trimeszterben készült felvételek már igen. A Ljubljanai Egyetem kutatói az abortuszt követően végeztek magzati boncolást. Semmilyen más magzati szervben nem találták a vírus nyomát, így valószínűleg az agyat preferálja a fertőzés. Az Obama-kormány 1.8 milliárd dollárt kért a Kongresszustól a Zika vírus elleni védekezéshez, emellett a terhes nőknek nem javasolják a Zikával érintett területekre történő utazást.

Jamaica eközben elképesztően frappáns módon vette fel a harcot a Zikával. A lakosság tájékoztatására Michael Abrams szülész-nőgyógyász a We Nuh Want ZIKV című reggea számban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, például a ház körül a szúnyogok szaporodásához szükséges állóvizek felszámolását. A számot nemcsak a rádiók, de a TV csatornák és mozik is játsszák országszerte.

Februárban egy időre súlyos vádtól volt hangos a sajtó, miszerint a mikrokefáliát nem a Zika vírus, hanem a szúnyogok irtására használt pyriproxyfen nevű irtószer okozza. A híresztelések szerint a legtöbb Zika fertőzött arról a területről került ki, ahol 18 hónapja ezt a lárvapusztító irtószert használták. A pletyka először egy félreértett Abrasco (Brazil Egészségügyi Szervezet) tájékoztatóból indult, majd a média által hamar terjedt. Később az Abrasco leszedette minden fórumról a tévesen hivatkozott tájékoztatót. A pyriproxyfent 1996-tól használják az Egyesült Államokban, 2004-ben WHO engedélyt is kapott. Később rámutattak arra is, hogy a legfertőzöttebb városban, Recifében és annak régiójában nem is használták ezt az irtószert. Az ausztrál Adelaide Egyetem egyik professzora kísérleteivel alátámasztotta, hogy még elképesztően magas koncentrációban sem okoz a Zikához hasonló tüneteket a pyriproxyfen. A Brazil Kormány ennek ellenére felfüggesztette a pyriproxyfen használatát, ami egyébként az egyik lárvális rovar hormont támadja, ami természetesen az emberekben nincsen. A konspirációs teóriák nem ritkák Brazíliában, 2014-ben például az ott Tdap nevű Di-Per-Te oltóanyagot kiáltották ki a mikrokefália okozójának, később annak is kiderült az alaptalansága.

Február végén az MTI tájékoztatása szerint két Zika fertőzöttről számolt be a cseh Egészségügyi Minisztérium. Nem sokkal ezután a felvidéki Új Szó és RTVS adta hírül, hogy Szlovákiában is van egy fertőzött, aki Dél-Amerikában kapta el a Zika vírust.

Amennyiben kérdése merül fel, keresse bizalommal munkatársainkat!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.