Űrjáró baktérium és a legkisebb élőlény

Az elmúlt időszakban számos érdekes felfedezést tettek a baktériumok világában is, ezekből szemezgettünk:

Az emberben körülbelül 20-25.000 aktív gén van, a genom fennmaradó részéről nem íródik át információ. A legkisebb ismert genomú élőlény a Mycoplasma genitalium nevű húgyúti gyulladást és hüvelyvérzést okozó baktérium, melynek csupán 525 génje van.


Mycoplasma kolónia
(forrás: http://cdn.yourarticlelibrary.com/wp-content/uploads/2013/12/906.jpg)

A kutatók azonban létrehoztak egy baktériumot mindössze 437 génnel, mely képes az életre. A JCVI-syn3.0 nevet kapott mikroba génjei közül 149 funkciója még nem ismert, csak annyit tudunk, hogy az élethez szükséges, azonban pontosabb ismeretek nem állnak rendelkezésre. A mesterséges baktériumot megalkotó J. Craig Venter a feltaláló és üzletemben Elon Musk barátja, így már korábban felmerült, hogy a Mars éghajlatához alkalmazkodó életformát alkotnának. A mostani felfedezés nagy segítség lehet ebben, hiszen egy lépéssel közelebb kerültünk az egyes gének funkcióinak megismerésében. Az is lehetséges, hogy az élethez szükséges minimális génmennyiséget sikerül tovább csökkenteni.

Korábban beszámoltunk az űrben lévő mikrobákról. A tudósok kíváncsiak voltak a baktériumok fejlődésére űrbéli körülmények között is, így mintákat küldtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kutatás többek között arra irányult, hogy miként lehet élőlényeket szállítani az űrben.

A tudósok a baktériumok növekedésében nem vártak eltéréseket, lévén az antigravitációs közeg csak a mozgásukat befolyásolhatja, az anyagcserét, vagy egyéb növekedését befolyásoló faktorokat nem. A baktériumok elképesztő ellenálló-képességét méltán példázza, hogy az űrállomás külső felületére kihelyezett minták is életben maradtak. Jelen kutatás azonban az űrhajóban való túlélés feltételeit vizsgálta. A várakozásoknak megfelelően a 48 baktériumtörzs túlnyomó többsége a földi növekedési ütemével igen közeli mértékben fejlődött.

A meglepetést a Bacillus safensis okozta, egy „régi motoros űrjáró”, hiszen az űrsiklók mellett a marsi expedíciót végző Spirit és Opportunity marsjárók felületéről is kimutatták. A baktérium természetesen még a Földön került a járművekre. A mostani vizsgálat során kiderült, hogy az űrben 60%-kal nagyobbra nő, mint a Földön.

Az űrbéli kutatás önmagában is kihívás volt, hiszen a földi technikák java nem alkalmazható, így a folyadékkultúrás tenyésztés sem. A baktériumok „neveléséhez” egy speciális szilárd közeget fejlesztettek ki.


Bacillus safensis
(forrás: Alex Alexiev/UC Davis)

Az elképesztő növekedés oka továbbra is egy rejtély, a tudósok a baktérium genetikai állományának pontos megismerésétől (szekvenálás) várják a magyarázatot.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.