Veszélyes-e a darázscsípés?

Számos rovar (pl. szúnyog, darázs, méh, bögöly, hangya) csípheti meg az embert és Magyarország lakosságának körülbelül 2 százaléka produkál allergiás reakciót a csípések hatására. A leggyakrabban a méhek és a darazsak okoznak súlyosabb problémákat, emiatt fokozott figyelmet kell fordítani rájuk.

Normál esetben a csípés környékén enyhe viszkető duzzanat jelenik meg, amit borogatással és különböző krémek alkalmazásával viszonylag gyorsan enyhíthetünk. A felnőttekkel ellentétben a kisgyermekek esetében több napig is elhúzódhat ez a folyamat.


Német darázs (Vespula germanica)
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Vespidae#/media/File:Vespula_germanica_Hori...)

A csípés során különböző testidegen anyagok kerülnek a károsított személy testébe, ami erre érzékeny egyénekben allergiás reakciót válthat ki. Az allergia lényegében egy eltúlzott immunválasz a szervezetbe kerülő környezeti anyagokkal szemben. Az allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok (pl. viszketés, múló bőrkiütés), de kialakulhat súlyos életveszélyes állapot (ld. anafilaxiás sokk), akár a csípést követő egy-két óra elteltével is. Rendkívül fontos, hogy ennek jeleit mielőbb észrevegyük!


A kiszakadó és bőrben maradó fullánk
(forrás: http://img.webmd.boots.com/dtmcms/live/webmd_uk/consumer_assets/site_ima...)

Amennyiben a csípés helyén szokatlan reakciót (pl. elhúzódó, az átlagosnál nagyobb méretű duzzanatot) észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Ugyancsak életmentő lehet az orvosi segítség, ha a csípést követően az egész testen bőrkiütések, illetve bőrpír keletkezik, az ajkak, a szemek vizenyősen beduzzadnak (ödéma). A folyamat rövid időn belül tovább súlyosbodhat, aminek eredményeképpen gégevizenyő és fulladás vagy az egész szervezetet érintő anafilaxiás reakció (szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés) következhet be.

A darázs és méh méreganyagaira adott allergiás reakció vérvizsgálattal időben kimutatható. Igazolt allergia esetén számos gyógyszert írhat fel az érintett személyek számára a szakorvos. A gégeödéma és az ennek gyakori következményeként beálló fulladás megelőzésére beszerezhetőek önbelővős fecskendők, ún. auto-injektor készülékek is. A szakszerű segítség megérkezéséig ezek csípést követő azonnali használatával megelőzhetőek a súlyos, akár végzetes tünetek is.


Darázsfészek
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Vespidae#/media/File:Cocoon_2_750px.jpg)

Ne engedje, hogy a lakóhelyére beköltözzenek a darazsak, ha allergiás a rovarcsípésre vagy kisgyermeke van! A darázsfészek felszámolását és a darazsak által okozott probléma megszüntetését bízza szakembereinkre! Hívjon minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.