Világjárványok az állatvilágban

Számos alkalommal foglalkoztunk az embereket fertőző kórokozókkal (pl. cikksorozatunk), illetve a kialakult járványokkal (pl. Zika). De vajon csak minket, embereket érnek ilyen súlyos csapások?

A kutya- és macska tulajdonosok, valamint a haszonállattartók pontosan tudják, hogy állataik is kapnak oltást a súlyosabb betegségek ellen, ahogyan az emberek is. A kertészek és növénytermesztők pedig permetezéssel próbálják megóvni a növényeket a fertőzésektől. A legelső vírust pont egy növény betegsége révén fedezte fel Dimitrij Ivanovszkij orosz mikrobiológus 1892-ben, aki a dohány mozaikos megbetegedését kutatta. A kórokozó a dohánymozaik-vírus nevet kapta.

De vajon mi a legkisebb vagy legfejletlenebb élőlény, amit betegségek támadnak? A betegségek javát baktériumok vagy vírusok okozzák. Az élővilág legkisebb, legfejletlenebb képviselői a baktériumok közül kerülnek ki, a vírusok pedig olyannyira „egyszerűek”, hogy nem is tekinthetők élőnek. A vírusok a baktériumokat sem kímélik, azon vírusokat, melyek a baktériumokat fertőzik, bakteriofágoknak nevezzük.

Az állatvilág esetében sajnos egyre gyakoribbak a tömeges pusztulások, melyek 26%-ban betegségek, 25%-ban más élőlény vagy környezeti hatás a felelős, és 19%-ban az emberi tevékenység a kiváltó. A fennmaradó esetek hátterében ezek együttállásai, illetve más hatások érvényesültek.

2015 végén Kazahsztánban közel 200 ezer tatárantilop pusztult el néhány nap leforgása alatt. A kiváltó ok sokáig rejtély maradt, majd számos minta vizsgálata után leleplezték a „tettest”. A Pasteurella multocida nevű baktérium normális körülmények között az állatok légutaiban él, bármilyen tünet kiváltása nélkül. Múlt év végén azonban valami megváltozott, így a „békés” baktérium magas lázat, nyáladzást, légszomjat, majd 24 órán belül halált okozott. Hasonló jelenség korábban is történt már, azonban sohasem kísérte 100%-os halálozási arány. További vizsgálatok kimutatták, hogy a kazahsztáni esetben az antilopok immunrendszere gyenge volt, emiatt okoztak betegséget a természetesen is jelen lévő baktériumok. A gyenge immunrendszert részben egy másik baktérium, vélhetően egy Clostridia faj, valamint a kedvezőtlen időjárás –nehéz, hideg tél– okozta. A tatárantilop súlyosan veszélyeztetett faj, a természetes állománya 100 ezer alá esett.


Elhullott tatárantilopok Kazahsztánban
(forrás: http://i.livescience.com/images/i/000/078/147/original/saiga-antelope-die-off.jpg?1441203083)

Idén Chilében történtek jelentős állatpusztulások. Decemberben a déli partoknál 337 bálna tetemét fedezték fel. A vizsgálatok jelenleg is zajlanak. Januárban közel tízezer tintahal tetemét mosta partra a tenger. Ebben az esetben az előzetes vizsgálatok alapján a túlságosan meleg tengervíz volt a kiváltó ok. Az év ezen időszakában nem szokatlan a halott tintahalak partra sodródása, azonban ilyen méreteket még nem öltött a pusztulás.

Márciusban a lazacokra került a sor, a chilei termelés 15%-a veszett oda, közel 120 millió dolláros gazdasági kárt okozva. Ebben az esetben eutrofizáció révén, azaz a szennyvízből túl sok foszfor és nitrogén természetes vizekbe kerülésével a növények túlszaporodtak, majd elpusztultak, a bomlásuk pedig oxigénhiányos állapotokat okozott a vizekben, emellett –ebben az esetben is– olyan algák szaporodtak el, melyek toxinokat, mérgeket termelnek.


A partokat beterítő tintahal tetemek.
(forrás: Reautes)

Az elmúlt hetekben Dél-Chilében a Queule folyó telt meg szardíniatetemekkel, több ezer tonnával. Az okokat még vizsgálják.


Szírdíniatetemekkel borított partszakasz
(forrás: http://ecowatch.com/wp-content/uploads/2016/04/sardine_fish_kill_750.jpg)

Munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésére egészségügyi kártevőirtás, fertőtlenítés, növényvédelem és műszaki megoldások kivitelezésében is.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.