A kézszárító és a letakart WC ülőke

Tiszta otthonainkat magunk mögött hagyva nap mint nap rákényszerülünk, hogy idegen mosdókat vegyünk igénybe, legyen szó a munkahelyünkről, egy bevásárlóközpontról vagy akár egy szórakozóhelyről.

A kórokozók a közösen használt mosdók esetén alapvetően a szennyeződött területekkel (pl. kilincs, csap, kéztörlő) történő érintkezéssel kerülhetnek ránk. Az egyre növekvő higiéniai elvárásoknak eleget téve számos mosdót szerelnek fel olyan berendezésekkel, amelyek lehetővé teszik az érintés nélküli használatot, ezáltal a kórokozók terjedését jelentősen csökkentik. Ilyen fejlesztések a mozgásérzékelős automata ajtók, víz- és szappanadagolók. A sort sokan talán reflexből folytatnák a kézszárító berendezéssekkel. A viszonylag új, modern, nagysebességű, pl. dyson airblade termékét egyre több helyen láthatjuk. Vajon ennek az újításnak is örülnünk kellene?


dyson airblade kézszárító
(forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Dyson_Airblade_Trans...)

A probléma ott kezdődik, hogy mindennapi tevékenységeink során a kezünket sokat használva nem meglepő, hogy azon rengeteg mikroorganizmus –többek között kórokozótalálható. Kézmosáskor a víz és a szappan nem elegendő ezek hatékony elpusztítására, így vizes kezeinket a kórokozókkal együtt a kézszárítóból távozó levegő útjába helyezzük. A kézen maradt mikroorganizmusok annál könnyebben, annál messzebbre juthatnak, minél gyorsabban minél több levegőt fúj ki a kézszárító. A hagyományos papír kéztörlő használatakor körülbelül 25 cm-re jutnak a kórokozók a mozdulat hevességétől függően, míg a sztenderd kézszárítók esetén 75 cm-re. A nagysebességű airblade berendezés 300 cm-re juttatta el a kórokozókat a vizsgálat során. Ezzel párosul, hogy a nagysebességű 1.300-szor annyi vírust juttatott a levegőbe, mint a papír kéztörlő, és 60-szor annyit, mint a sztenderd kézszárító. Ezek az értékek minden nagysebességű kézszárító esetén igen hasonlóak.


Van, ahol választhatunk papír kéztörlő és kézszárító közül – saját felvétel

A nagysebességű kézszárítóban mindig összegyűlik egy kevés folyadék a korábban odatartott kezekről lecsöpögő víznek köszönhetően, ami kiváló életteret biztosít a kórokozóknak. Az előttünk kezet mosók által behurcolt kórokozók így kerülhetnek könnyedén ránk is. A kézszárító által kifújt levegő pedig korántsem elég meleg, hogy elpusztítsa a mikrobákat. (Az előbb ismertetett eredmények egy elismert mikrobiológiai szaklapban jelentek meg, ugyanakkor a dyson képviselői szerint a papírtörlőket forgalmazó cégek manipulációja áll a háttérben.)

A kezünk mellett a többi bőrfelületünket is igyekszünk megóvni, ezért is takarják le sokan toalettpapírral a WC-ülőkét. Amennyiben rendszeresen és megfelelően takarítják a mosdót, a WC-ülőke nem nyújt megfelelő felületet a mikrobák terjedéséhez. Természetesen amennyiben az ülőkén szennyeződés van, azon kiválóan meg tudnak telepedni a kórokozók is. A helyesen takarított WC-ülőkével összehasonlítva a toalettpapír –réteges szerkezetével és kiváló nedvszívó képességével– megfelelő körülményeket nyújt a mikrobák terjesztéséhez, így a WC-ülőkét ezzel letakarva pont ellentétes hatást érünk el. Egy régebbi vizsgálat például az irodaházak kórokozókkal leginkább és legkevésbé szennyezett pontjait kereste. Meglepő módon a legtisztább pont a WC-ülőke volt, a legfertőzöttebb pedig a számítógépek billentyűzete és egere.

A lakossági szektorban is egyre növekszik a szakszerű fertőtlenítés iránti igény. Szakembereinek készséggel állnak rendelkezésére ezen a területen is!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.