Irtószerek és más biocid termékek

A biocid termék fogalmának bevezetése az 1980-as évekre vezethető vissza, aminek hátterében az a megfontolás áll, hogy az egyes szakterületeken (pl. egészségügyi kártevők elleni védekezés, fertőző megbetegedések elleni védekezés, faanyagvédelem, növényvédelem, stb.) alkalmazott vegyi anyagokat részben sokféleségük és szerteágazó felhasználási területük, részben a behatás eltérő jellege és nagysága, részben pedig az alkalmazásukból eredő különböző egészségügyi és környezeti kockázati tényezők miatt elkülönítsék egymástól.

Ennek megfelelően biocidnak tekintünk minden olyan anyagot, ami az élő szervezetek elpusztítására szolgál, illetve biocid terméknek azokat a hatóanyagokat és/vagy készítményeket, melyek a kártékony szervezetek elpusztítására, ártalmatlanná tételére, tevékenységében való megakadályozására, elrettentésére vagy más módon történő korlátozására szolgálnak.

A szakembereink által használt irtószerek és fertőtlenítőszerek biocid termékeknek minősülnek és kivétel nélkül az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) által engedélyezettek. Felhasználásukra cégünk hatósági engedéllyel rendelkezik. Biocid termékeink többségében a lakossági felhasználók számára nem forgalmazott, kizárólag szakemberek számára elérhető forgalmazási kategóriájú készítmények. Felhasználásuk ennek megfelelően minden esetben szakmai hozzáértést és nagy körültekintést igényel!

Kiválasztásukban szakembereink számos szempontot figyelembe vesznek, mint pl. hatástartósság, alkalmazhatóság, szelektivitás, beszerezhetőség, ár-érték arány, a környezeti tényezőkkel szembeni ellenállóság, anyagkárosító tulajdonság, toxicitás, stb. A legfontosabb azonban Ügyfeleink igényeinek és érdekeinek kielégítése! Éppen ezért munkatársaink az adott probléma megoldásához minden esetben a Megrendelővel történő előzetes konzultáció alkalmával történő megállapodásnak megfelelően kiválasztott módszert és biocidot használják.

A megalapozott döntéshez az alábbiakban szeretnénk Ügyfeleink számára egy rövid tájékoztatást adni az általunk használt hatóanyagokról és készítményekről.

Munkánkhoz kevés anyag alkalmas önmagában, éppen ezért a hatóanyagokat leggyakrabban készítmény formájában alkalmazzuk, ami a hatóanyagon kívül egyéb járulékos anyagokat is tartalmaz. Ezek egy része ún. vivőanyag, amely elősegíti a hatóanyagok megfelelő oldódását, hígítását, a kártevőbe történő behatolását, illetve felszívódását. Ezek egy része olyan természetes anyag, mint pl. a krétapor, a hintőpor, vagy a palaliszt, más részük a háztartásokban használt és ismert anyag, mint pl. az aceton. A vivőanyagok helyes kiválasztása hatástani szempontból rendkívül fontos és szakértelmet igényel. A készítményeinkben vannak ún. segédanyagok is, amelyek elsősorban az egyes formulációk előállításához nélkülözhetetlenek, de fontos szerepük van készítményeink belső szerkezetének technológiai kialakításában, továbbá egyéb nélkülözhetetlen tulajdonságaik biztosításában. Ezek egy része habzásgátló, tapadásfokozó, bomlást gátló, hatást fokozó, vegyhatást szabályozó, biztonságot fokozó anyag. Ide tartoznak például a különféle szappanok és zsírszappanok, a szilikonok, a zselatin, az enyv, a keményítő, valamint a bentonit néven ismert agyagőrlemény. Ezek a járulékos anyagok a munkatársaink által használt mennyiségben és koncentrációban az egészségre teljesen veszélytelenek.

A hatóanyag a járulékos anyagokkal szemben olyan vegyi anyag, amely valamilyen káros szervezettel megfelelő módon érintkezve vagy abba bejutva annak életfolyamataiban tartós vagy végleges változást okoz.

A fertőtlenítőszerekben leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok az aldehidek, az alkoholok, a klórvegyületek, a peroxid-vegyületek és az ún. felületaktív vegyületek (tenzidek). Kiválasztásukban döntő szempontok az adott kórokozó biológiai tulajdonságai (spóraképző vagy nem), illetve az egyes hatóanyagokkal szembeni ellenállóképessége, valamint egyéb egészségügyi vonatkozásai!

Az irtószereinkben alkalmazott hatóanyagokat leginkább a célszervezet határozza meg, tehát az az egészségügyi kártevő, akivel szemben védekezni szeretnénk, így például gyomormérgek esetében beszélhetünk rágcsálóirtószerekről és rovarirtó szerekről.

A rovarok és egyéb ízeltlábú károsítók ellen használt hatóanyagok lehetnek fajlagos érintőmérgek (pl. szerves foszforsav-észterek, karbamátok, piretrinek és szintetikus piretroidok), gyomormérgek (pl. bórax, bórsav és bizonyos mikrobiológiai rovarpatogének), valamint a rovarok életműködéseire ható, tehát egyedfejlődést gátló anyagok, illetve feromonok (speciális vonzó hatású illatanyagok). Ezek a vegyi anyagok az alkalmazott dózisban és koncentrációban kizárólag a rovarokra és egyéb ízeltlábúakra fejtenek ki káros hatást, a melegvérű szervezetekre (pl. kutya, macska, díszmadár) és az emberre nézve teljesen veszélytelenek!

A rágcsálóirtószerek hatóanyagai lehetnek ún. akut és szubakut tulajdonságú vegyületek, mint pl. a D3-vitamin vagy a tengeri hagyma hatóanyaga, a szcillirozid. Leggyakrabban véralvadásgátlókat használunk, melyek között megkülönböztetünk többszöri fogyasztásra elhullást előidéző vegyületeket (pl. difacion, kumatetralil, warfarin) és egyszeri fogyasztásra elhullást okozó hatóanyagokat (pl. brodifakum, bromadiolon, flokumafen). Cégünk egyszeri fogyasztásra elhullást előidéző hatóanyagokat használ, kizárólag illetéktelen személyek és házi állatok számára hozzáférhetetlen, lezárt szerelvényekben. Ez a kihelyezési mód garantálja Ön és családja, valamint házi kedvencei (pl. kutya, macska) biztonságát!

A kártevőirtást megelőző, majd azt követő teendőket és tudnivalókat itt tekintheti meg.

A Cégünk által használt készítmények biztonságtechnikai adatlapjait alább tekinthetik meg:

Attracide Plus rovarirtó koncentrátum
AQUAPY rovarirtó koncentrátum
BAYCIDAL 25 WP légy- és alombogár lárvairtó szer
Biopren 6 EC ágyi poloska és bolhairtó koncentrátum
Biopren csótányirtó gél
BOMBEX® λ
BOMBEX® PERM 25 CS rovarirtó koncentrátum
COOPEX rovarölő szer
DETEX BLOX
GOLIATH® GEL
Kilrat Plus extrudált rágcsálóirtó kocka
Kilrat Plus rágcsálóirtó pép
K-OBIOL EC 25 rovarölő szer
K-OTHRIN 2,5 FW rovarölő szer
MAXFORCE LN rovarölő szer
MAXFORCE WHITE IC rovarölő szer
MAXFORCE QUANTUM hangyairtó gél
NOCOLYSE ONE SHOT
FICAM D rovarirtó porzószer
FICAM W rovarirtó koncentrátum
QIOCK BAYT légyirtó permetező szer
RACUMIN FOAM rágcsálóirtó hab
SOLFAC EW 050 rovarölő szer
Oxypy
PESTSTOP COMBI 8 CS mikrokapszulázott rovarirtó koncentrátum
PESTSTOP® LAMBDA 10 CS
PESTSTOP-B 10EC rovarirtószer
PROTECT paraffinos rágcsálóirtó korong/ kocka
PROTECT Sewer block- paraffinos patkányirtó blokk
PROTECT extrudált rágcsálóirtó blokk
PROTECT háztartási rovarirtó porozószer
PROVOKE professzionális egér csalogatóanyag
ZAPIKILL FLUO-NP rágcsálóirtó pép

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.