A kullancs, ami megfoszt a hústól

Amerikára gondolva a rengeteg húsfogyasztás az elsők között juthat eszünkbe. Az egyik gyakori kullancsfaj, az Amblyomma americanum azonban hamar eltörölheti ezt az amerikai „védjegyet”. Az Államok délkeleti területein élő, főként az erdős területeken előforduló kullancs társaihoz hasonlóan betegségeket terjeszthet, hiszen vektorszervezet. A bakteriális Ehrlichia fertőzés (ehrlichiosis) nemcsak embert, de kutyát is érint, emellett tularémiát, valamint a Lyme-kórhoz hasonló kiütéses fertőzést (STARI) is elszenvedhetünk vérszívása után. Érdekes, hogy pont a Lyme-kórt kiváltó baktériumot eddig nem találták meg ebben a kullancsfajban.


Amblyomma americanum
(forrás: CDC - US Centers for Disease Control)

Az A. americanum azonban nem a betegségek miatt került a figyelem középpontjába. Kiderült, hogy a kullancs vérszívását követően az emberek hirtelen allergiásak lettek a vörös húsra! Amerikai allergológusok figyelmeztetnek a veszélyre, hiszen senki sem gondolná, hogy egyik napról a másikra allergiás lehet arra a konyhai alapanyagra, amit egész eddigi életében fogyasztott. Az allergia súlyosságától függően a vörös hús fogyasztása után 3-6 órával kiütések, duzzanatok, légzési nehézségek léphetnek fel, súlyos esetben pedig azonnali orvosi segítségre is szükség lehet.

A jelenség hátterében a kullancs nyálában található egyik cukormolekula, az alfa-galaktóz, azaz galaktóz-alfa-1,3-galaktóz áll. Ez a molekula minden emlősben megtalálható, a cerkóffélék és az emberszabásúak –így az ember– kivételével. A kullancs nyálával a véráramba kerülve az immunrendszer védekezni kezd az ismeretlen cukormolekula ellen, tehát antitesteket kezd termelni. Emiatt, mikor legközelebb vadhúst, sertést, marhát vagy más vörös húst fogyasztunk, az hiába a béltraktusunkban és nem pedig a váráramunkban halad, a benne lévő alfa-galaktóz molekulák immár az ellenük termelt antitestekkel találják szemben magukat. A szakemberek szerint az allergia kialakulása esetén a vörös hús fogyasztásának mellőzése mellett a további kullancscsípések elkerülése a legfontosabb, hogy a további antitestek termelődését meggátoljuk. Jelenleg nem ismert, hogy ez az allergia csupán ideiglenes, vagy életünk hátralévő részére szól-e, mivel az áldozatok egy részének állapota javuló tendenciát mutat, a többieké viszont változatlan. A magyar kutatók által létrehozott kullancsirtószer talán ez ellen a faj ellen is hatásos lehet.

A hazai kullancsfajokkal kapcsolatban és a védekezési lehetőségekről munkatársaink készséggel adnak felvilágosítást!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.