A mindent beborító fehér ragacs – ki állhat a háttérben?

Hazánkban 2004-ben figyeltek fel először jelenlétére és azóta egyre több helyen okoz problémát tömeges megjelenésével egy apró, kifejletten 5-8 milliméteres testhosszúságot elérő rovar. Kertekben és közterületeken egyaránt komoly bosszúságot okoznak, nem csak a kertészeknek és kertbarátoknak, hanem az autótulajdonosoknak is. Az általuk termelt ragacsos fénylő mézharmat és a nagy mennyiségű fehér viaszszálak nem csak a növényeinket csúfítják el, hanem a környéken parkoló autónkat is.


Fehér viaszszálak egy parkoló autón – saját felvétel

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) a gyümölcsfák, a szőlő, a díszfák és díszbokrok hajtásait, leveleit támadja leginkább, de nem veti meg a lágyszárú növényeket sem, így megtelepszik számos gyomnövényen is. Jelenlétére leggyakrabban a növények felületén megjelenő mézharmat hívja fel a figyelmet. Tüzetesebben szemügyre véve azonban a megfertőzött növényeket a levelek fonáki oldalán vagy a hajtásokon kialakuló nagy kiterjedésű fehér viasztömegben megtalálhatjuk a kártételért felelős rovarokat is. Míg a felnőtt példányok szürkés színűek és szárnyakkal rendelkeznek, addig lárváik zöldes színű testét fehér viaszszálak borítják. A szárnyakkal rendelkező kifejlett egyedek ugyan képesek repülni is, érintésre vagy mozgatásra jellemzően inkább elpattannak, elugranak. A fiatalabb egyedek ezzel szemben sűrű telepeket képeznek a növényeken és az általuk termelt sűrű szövedékben keresnek menedéket.


Kifejlett amerikai lepkekabócák (Metcalfa pruinosa)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfa_pruinosa#/media/File:Flatidae_-_M...

A legtöbb bosszúságot július közepétől kezdődően okozzák, ekkor kezdődik ugyanis a rajzásuk, ami egészen nyár végéig tart. Az áttelelő petékből májusban kikelő lárváik az első időszakban nem okoznak látványosabb problémát. Az ellenük való védekezést nehezítik az állatok által termelt viaszszövedék, így az érintőmérgekkel történő permetezés legtöbbször nem hozza meg a várt eredményt. Ugyanakkor bármilyen eredménnyel zárul is a kezelésünk, ez gyakran csak átmeneti, hiszen a rovarok szinte válogatás nélkül minden növényfajon előfordulhatnak, így az újbóli megtelepedésük szinte kivédhetetlen. Éppen ezért az amerikai lepkekabócák elleni védekezés csak komplex, több módszer együttes alkalmazásával hozhatja meg a kívánt eredményt. Ehhez a felszívódó hatású rovarölő szerek alkalmazásán túl, a tél végi lemosó permetezések, a fertőzött hajtások rendszeres eltávolítása és megsemmisítése, valamint a fertőzési gócok folyamatos felkutatása és megszűntetése szükséges.


Amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) lárva
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfa_pruinosa#/media/File:Metcalfa_pru...)

Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.