Békés darazsak az otthonunkban: védett óriások

Nem is olyan régen hatalmas környezeti és természetvédelmi kárt okozott a tudatlanság és a hanyagság. A Városligetben ugyanis egy vélhetően nem szakmabeli több tucat védett rovart pusztított el darázsirtás címén. A szörnyű esetet a média hamar felkapta és érthető módon számos, a kártevőirtó szakmával kapcsolatban megfogalmazódó kritika látott napvilágot az esetet követően. A természet védelmét és a védett fajok ismeretét valamennyi szakember kötelességének érzi. Az élővilág sokszínűsége és komplexitása egy olyan objektív érték, amit meg kell őrizni. Nincs ez másképpen a darazsak esetében sem, amelyek ökológiai szerepét és jelentőségét a hazai szakvállalatok is elismerik.

Ugyanakkor el kell fogadni, hogy közegészségügyi szempontból a darazsak egy része életmódjából kifolyólag egészségügyi kártevőnek minősül és védekezni kell ellenük, amit bizonyos esetekben a jogszabály is kötelező jelleggel előír. Ezek a vegyes táplálkozású állatok ugyanis táplálékkeresés közben előszeretettel látogatnak meg állati tetemeket, különféle hulladékokat miközben az embert is megbetegítő kórokozókkal szennyeződhetnek. Emiatt számos (főleg enterális, tehát az emésztőrendszert érintő) fertőző betegséget terjeszthetnek. A darazsakkal kapcsolatos aggodalmak többsége mégsem a közegészségügyi-járványügyi jelentőségük miatt alakul ki, hanem abból az egyszerűbben belátható és közismert tulajdonságukból, hogy fullánkjukkal fájdalmasat tudnak szúrni belénk.

A darazsaknak azonban vannak olyan képviselői is, amelyek békésebb természetükből és életmódjukból kifolyólag gyakorlatilag ártalmatlanok az emberre nézve. A Városligetben történt oktalan pusztítás áldozatainak többsége épp egy ilyen veszélytelen faj példányai voltak, amelyek ráadásul törvényi oltalom alatt állnak, így kiirtásuk nemcsak szakszerűtlen, de egyenesen jogszabályellenes is! Az óriás tőrösdarázs minden egyes elpusztított példányának eszmei értéke 50.000 Ft, ami talán érzékletesen jelzi, mekkora károkozás történt.


Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Mammoth_wasp#/media/File:Megascolia_macula...)

Ez a faj egy igazi óriás a darazsak között, hiszen nem csak hazánk, hanem egész Európa legnagyobb darázsfajának számít. Ezek az elsőre ijesztőnek tűnő 4-5 centiméteres rovarok azonban az emberre nézve teljesen ártalmatlanok. Nem így a lemezescsápú bogarakra nézve, amelyek lárváit a talajban vagy éppen a fában kifinomult érzékszerveiknek köszönhetően találják meg, speciális fullánkjuk segítségével megbénítják, majd egy petét helyeznek el rajtuk. A petéből kikelő darázsivadék ezután az élő, de megbénított bogárlárvával táplálkozik. Részben emiatt, részben rejtett életmódjának köszönhetően viszonylag ritkán kerül az emberek szeme elé.  Ha ez mégis megtörténik, a laikusok többsége valamiféle lódarázsnak véli és a félelmükben kihívott szakembert is arról tájékoztatják, hogy a kertet vagy éppen a műhelyt lódarazsak szállták meg. Csak a helyszínre kiérve és a jelenséget, illetve a rovarokat alaposabban szemügyre véve derülhet ki mivel állunk szemben. Ilyenkor pedig nincs más dolga a szakembernek, mint megnyugtatni az ügyfelet: ezeknek az ártalmatlan darazsaknak a nászidőszaka csupán pár hét és utána maguktól eltűnnek. Addig pedig legyenek türelemmel és megértéssel, hiszen ezek a különös rovarok nem csak nem okoznak kárt, de különleges képességeikkel és ivadékgondozásukkal igazán kiérdemlik a tiszteletünket.

Amennyiben bizonytalan milyen darázzsal van dolga, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.