Létezik a „férfinátha”, vagy csak ürügy a lustálkodásra?

Szinte minden családban előfordult már, hogy a családfőt ágyba kényszerítette az influenza, míg a feleséget alig gyötörte meg. Egyáltalán mi a különbség a megfázás és az influenza között? Lehetséges, hogy a gyengébbik nem erősebb az influenzával szemben, vagy csak a férfi keres alkalmat egy kis „igazolt” lustálkodásra?

A John Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy az ösztrogén, az elsődleges női nemi hormon elősegíti az influenza leküzdését. Az ösztrogén jelen van egyébként a férfiakban is, csak jóval kisebb mennyiségben, ugyanígy az elsődleges férfi nemi hormon, a tesztoszteron is megtalálható a nőkben, szintén minimális mennyiségben. Az alkoholfogyasztás például magasabb ösztrogén aktivitást eredményez, emiatt okozhat impotenciát a férfiaknál. Az ösztrogén és a tesztoszteron molekula szerkezetében egyébként alig van eltérés.


Balra az ösztrogén, jobbra a tesztoszteron molekula
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen#/media/File:Estradiol.svg, https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone#/media/File:Testosteron.svg)

A vírusfertőzés során leegyszerűsítve a vírusok, pontosabban a virionok, azaz a vírus gazdaszervezeten kívüli, fertőző alakjai a gazdaszervezetbe kerülnek. Ezután a gazdasejtekbe juttatják saját örökítő anyagaikat, ezáltal a gazdasejt a saját, szükséges anyagai helyett vírusokat fog előállítani, amíg adott esetben el nem pusztul. Látható tehát, hogy a vírus hatékonysága, fertőzőképessége a szaporodásától nagyban függ. Minél kevesebb vírus van jelen a szervezetben, annál enyhébbek a tünetek és annál kisebb az esély, hogy a gazda megfertőzhet más szervezeteket.


Influenza virionok 100.000 X-es nagyításban
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza#/media/File:EM_of_influenza_viru...)

Az ösztrogén az A típusú influenza esetén éppen annak szaporodását csökkentette, tehát antivirális („vírusellenes”) hatású. Nőkben több mint húszszor annyi ösztrogén van, mint férfiakban, így a nők sokkal hatékonyabban tudnak védekezni az A típusú influenza ellen. További kutatások más vírusok esetén is igazolták az ösztrogén antivirális hatását, így a HIV, Ebola és hepatitisz ellen is. A nők ösztrogénszintje azonban nemcsak a korral, de a menstruációs ciklussal is változik, így a védelem sem egyenletes.

A Stanfordi Egyetem egy 2013-as kutatása az elsődleges férfi nemi hormont, a tesztoszteront vizsgálta. Meglepő módon, nem elég, hogy a tesztoszteron nem antivirális hatású, de egyenesen csökkenti az immunrendszer védekezését az influenzával szemben, vagyis a vírus lényegesen gyorsabban és sokkal jobban megbetegíti az azonos erősségű férfi szervezetet a nőihez viszonyítva. Legközelebb, ha férfi családtagja ágynak dől, adjon hálát magas ösztrogénszintjének.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.