Tudta Ön, hogy a Föld lakosságának több mint egyharmada fertőzött TBC-vel?

A kórokozó hordozó egyének mintegy 90%-a nem mutatja a betegség tipikus tüneteit, így sok esetben sem ők, sem a környezetük nem tud a fertőződésről. A sokáig tünetmentes hordozók leggyakrabban a beszéd, a köhögés vagy a tüsszentés során fertőzik környezetüket.

Egy kezeletlen gümőkóros személy évente megközelítőleg 20 másik embert fertőz meg.

A TBC (más néven gümőkór vagy tuberkulózis) nyomait többszázezer éves maradványokon is kimutatták. Az antibiotikumok felfedezése előtt a szanatóriumi pihenésen túl hathatós segítség nem állt még rendelkezésre. A többféle antibiotikummal szemben is ellenálló új törzsek megjelenésével a betegség előfordulása az 1980-as évek óta ismét emelkedik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik 2004-es közleménye szerint a Föld lakosságának már egyharmada fertőzött a TBC nevű betegség kórokozójával. A TBC kórokozója (a Mycobacterium tuberculosis és M. bovis nevű baktérium) nem csak a tüdőt betegítheti meg, hanem a gyomor-bélrendszert, a kiválasztó-szerveket (pl. a vesét), az ivarszerveket, a csontokat, vagy akár a bőrt is! Ennek megfelelően a légzésen kívül fertőződhetünk a táplálkozás során, sérülés alkalmával, orvosi beavatkozás folyamán (pl. fertőzött injekciós tű, tetováló tű, orvosi műszer közvetítésével), szervátültetésnél és vérátömlesztésnél egyaránt. A kórokozó átkerülhet szoptatós édesanyákból a gyermekükbe az anyatej közvetítésével, de a magzat a várandósság idején is fertőződhet.


A TBC-t kiváltó baktérium (M. tuberculosis) elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Mycobacterium_tubercu...)

A betegség előfordulása nagymértékben függ a környezeti és a szociális feltételektől. A rossz szociális körülmények között élők, a legyengült immunrendszerrel rendelkezők hajlamosabbak a fertőződésre, így az alkoholisták, a hajléktalanok, továbbá a bevándorlók között gyakrabban találkozunk ezzel a betegséggel. A nagyobb számú gümőkóros beteg előfordulása szintén hajlamosító tényező, emiatt gyakran az egészségügyi dolgozók is megfertőződnek.


Egy TBC-s egyén tüdejéről készült röntgenkép, a nyilak és háromszögek a szövetkárosodást mutatják
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis#/media/File:Tuberculosis-x-ray...)

Világviszonylatban évente 8-12 millió új esetet regisztrálnak; leggyakrabban Dél-Afrikában, ahol 100.000 lakosra több mint 200 fertőzött személy jut, míg hazánkban ugyanez a szám mindössze 20-35. Ennek ellenére számos esetben lehet szükség a lakókörnyezetünk TBC elleni hatékony fertőtlenítésére.

Mikor lehet szükség lakókörnyezetünk hatékony TBC elleni fertőtlenítésére?

A hajléktalanok között meglehetősen gyakori a tuberkulózis megjelenése és a lakóházak fedett, széltől védett területeire; lépcsőházaiba, pincéibe, tárolóiba behúzódva, ott rövidebb-hosszabb időt eltöltve fertőzhetik a területet.

Az igazoltan gümőkóros beteg, illetve az arra gyanús személy környezetében kötelező a beteg köpetének, tüdő-, torok- és orrváladékának, indokolt esetben vizeletének, valamint a beteg környezetében található tárgyaknak, eszközöknek, anyagoknak a fertőtlenítése, amit a járványügyi rendelet 1. számú melléklete is kiemel.

A kórboncolás során szintén fény derülhet egy addig rejtett megbetegedésre, emiatt indokolt lehet az elhunyt lakókörnyezetének fertőtlenítése a hozzátartozók egészségének védelme érdekében.


A TBC-t kiváltó baktérium (M. tuberculosis) telepe
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Mycobacterium_tuberculosis#/media/File:TB_C...)

Sajnálatos módon a tuberkulózis-baktérium számos fertőtlenítőszernek és fertőtlenítő eljárásnak ellenáll, és száraz körülmények között is rendkívül hosszú ideig életképes marad: beszáradt köpetben akár 6-8 hónapig is megőrzi fertőzőképességét. Ennek megfelelően a fertőzött személy környezetében végzett fertőtlenítés során kizárólag olyan készítmények jelentenek megoldást, amelyek tuberkulocid vagy sporocid (spóraölő) hatással is rendelkeznek és hatékonyan oldják a felületre tapadt szennyeződéseket.

Cégünk professzionális eszközparkjával és szakembergárdájával hatékonyan képes elpusztítani a tuberkulózis-baktériumot, ezzel hatékonyan védve Ön és családja, barátai egészségét! Amennyiben további kérdései vannak, hívjon minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.