Ásványvizes palack algából

A környezet védelmében a nehezen lebomló műanyagok, így a PET (polietilén) termékek valódi újrahasznosítása kulcsfontosságú. Beszámoltunk egy igen jelentős felfedezésről, a baktériumról, ami képes lebontani a műanyagot. Az is kiderült, hogy a készletkártevők közé tartozó lisztbogarak lárvái képesek megélni a polisztirolon (például styrofoamon), mivel a beleikben élő mikrobák le tudják bontani azt a műanyagot.

A műanyag termékek újrahasznosítása mellett/helyett további megoldást jelent, ha más, könnyen lebomló és/vagy újrahasznosítható anyaggal helyettesítjük. A műanyag termékek esetén a rugalmasság, strapabíróság, jó formázhatóság és olcsó előállítás a fő követelmények, amivel nemigen tudott versenybe szállni eddig kipróbált környezetbarát anyag.

Ari Jónasson izlandi termékdizájner hallgatót megérintette a műanyag termékek környezetszennyezése, így alternatív anyagok után nézett. Egy üdítős palacknak például addig kell tartania, míg a benne lévő folyadékot meg nem isszuk. Figyelme egy algából előállított anyagra, az agarra irányult. Az olcsó anyagot széles körben használják, a baktérium táptalajoktól kezdve az élelmiszeriparban a zselatin helyettesítésére. Az agar port vízhez adva egy zselés, jól formázható anyagot kapunk, ami formáját egészen addig megtartja, míg ki nem szárad, tehát éppen ideális arra, hogy italunkat annak elfogyásáig tárolja. Amint elfogy a palackban tárolt folyadék és az elkezd kiszáradni, meg is indul a lebomlása.

Jónasson a reykjavíki dizájner kiállításon mutatta be találmányát. A palackban teljesen biztonságosan tárolható víz, idővel ugyan lehetséges, hogy az agar sós ízéből átvesz egy keveset. Az agar igen tápláló, így a víz elfogyása után a palack akár meg is ehető. A hallgató elmondása szerint az íze és állaga egy sós zseléhez hasonlítható.


Az algapalack, illetve tartalmának kifogyása után az elbomlása
(forrás: http://www.sciencealert.com/images/articles/processed/12873128763_1024.jpg)

Egyelőre a palack nem alkalmas a műanyag teljes körű kiváltására, mivel könnyen szakad, és meglehet, hogy soha nem is lesz alkalmas. Arra azonban mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmünket: érdemes új anyagokkal kísérletezni, illetve már ismert, széles körben –csak más célra­– alkalmazottakat is figyelembe venni.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.