Hogyan jutnak otthonainkba a rovarok – az elképesztő csótányok

A kártevők kellemetlen jelenlétük és gazdasági kártételük mellett súlyos –akár végzetes kimenetelű– betegségeket terjeszthetnek. Az irtásuk helyett így a prevencióra, azaz az otthonainkba, munkahelyeinkre történő bekerülésük megakadályozására kell helyezni a hangsúlyt.

Korábban írtunk már az egerek lehetséges bejutási útvonalairól, illetve bemutattunk egy lenyűgöző felvételt a főként csatornában gyakori patkány elképesztő bejutásáról. Mindkét rágcsáló képes igen kicsi réseken, lyukakon bejutni, éppen ezért például műszaki hiányosságok esetén szakértelmet igényel azok megfelelő kijavítása, cégünk ezért is rendelkezik különlegesen képzett műszaki szakemberekkel.

A rágcsálókat már megismertük, de mi a helyzet a rovarokkal? A nyitva hagyott ajtó és ablak kézenfekvő bejutási utat kínál, azonban ezek zárva tartása sajnos nem elegendő távol tartásukhoz. Az ágyi poloska például lapított testfelépítésének köszönhetően kiválóan mozog a parketta alatt, csempe mögött, valamint a falban futó vezetékek és csövek mentén, így nemcsak egyik helyiségből a másikba jut át könnyedén, de az egyes lakások között is gyorsan közlekedik, ezért társasházak esetén kiemelten fontos, hogy ha ágyi poloska fertőzöttség áll fenn, az összes érintett lakás kezelése megtörténjen!

Nemrégiben a kutatók figyelme azonban a csótányokra irányult. Kétségkívül a természet egyik legalkalmazkodóbb élőlényei, hiszen dekapitálva (a fejet levágva) is akár napokig életben maradhatnak, emellett a radioaktív sugárzást is igen jól tolerálják, egy hirosimai atombomba sugárzását is túlélhetik, azonban a rovarok között korántsem dobogósok, hiszen a muslicák ennek hatszorosát, míg egy parazita darázsfaj, a Habrobracon hebetor akár 16-18-szorosát is túléli. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy atomrobbanást természetesen a csótányok sem élik túl, hiszen például a hirosimai 15 kilotonnás bomba közel 3,5 km-es kráterét a 370 méter átmérőjű, a felületén 6.000 °C-os hőmérsékletű lánggömb és a hirtelen felforrósodó levegő lökéshullámai alakítottak ki. Emellett akár 30-40 percet is kibírnak a víz alatt, valamint bizonyos fajok a fagyasztást is tolerálják, akárcsak a sivatagi skorpiók egy része.

A Berkeley két kutatója, Robert Full és Kaushik Jayaram az amerikai csótány (Periplaneta americana) vizsgálata során meglepő felfedezéseket tett. Rugalmas kültakarójuk és testük kialakítása nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a 4 cm-es csótány egy 4 mm magas hézagon átpréselje testét, de mindezt sebességének számottevő csökkenése nélkül! Ez utóbbi azért jelentős, mert az ominózus faj 5,4 km/h, vagyis 50 testhossz/sec sebessége egy 330 km/h sebességgel futó emberrel mérhető össze. Ami talán ezt is felülmúlja, hogy testtömegének 900-szorosával „összepréselve” sem esik bántódásuk, ami olyan, mintha egy 70 kg-os emberre gond nélkül helyezhetnénk 63 tonnát. Elképesztő testfelépítésük flexibilis (rugalmas) robotokat is ihletett, ami a többi robottal ellentétben gyorsasága, ugrási-, mászási-, és repülési képességét megtartva marad összenyomható.


Kifejlett amerikai csótány (Periplaneta americana)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/American_cockroach#/media/File:American-co...)

A két kutató a csótányok vizsgálatához speciális csatornákat és „présgépet” épített, ami az állatok bántódása nélkül tette lehetővé azok tanulmányozását. Az alábbi videó a kísérletek felvételeiből készült:

Az előbbiek alapján könnyen belátható, hogy még a legjobb állapotban lévő ingatlan sem okozhat komoly akadályt a csótányoknak, ahogyan számos más rovarnak sem. Amennyiben bejutottak otthonába a kártevők, kérjen szakszerű segítséget!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.