Egér a lakásban – hogyan tudnak bejutni az egerek a lakásba?

Mekkora riadalmat tud kelteni egy apró, szürkebundás állat a lakásban? Erről leginkább azok tudnak beszámolni, akik gyanútlanul kisétálva a konyhába vagy a fürdőszobába szembe találják magukat e hívatlan látogatókkal. Ki-ki vérmérsékletétől függő reakciót adhat, mikor álmából felriadva ráeszmél arra, hogy a hálószoba intimitását kénytelen megosztani ezekkel a rágcsálókkal.

Sok esetben az állattal nem is találkozunk, de például a konyhafiókban az evőeszközök között vagy a kuka mellett megjelenő gyanús, csoki drazséra emlékeztető ürülékük nyugtalanító módon jelezheti számunkra az egerek jelenlétét. Sokan el sem hiszik, hogy az otthonukban egér garázdálkodhat. „Még hogy egér, az én otthonomban?” – kérdezik felháborodva. – „Mégis hogyan kerülne egér a lakásba?”

Kevesen tudják, hogy az emberek lakókörnyezetében nagyon gyakran két egérfajjal is találkozhatunk: a kifejletten 7-10 centiméteres házi egérrel és a valamivel apróbb, kifejletten 6-8 centiméteres güzüegérrel.


Házi egér (Mus musculus)
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Mouse#/media/File:%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C...)

Güzüegér (Mus spicilegus)
(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCz%C3%BCeg%C3%A9r#/media/File:Mus_sp...)

A házi egér olyannyira elterjedt, hogy a második legnagyobb egyedszámú emlősfajnak tartják az ember után. Szinte kizárólag az ember közvetlen környezetében él, ennek megfelelően csak azokon a távoli földrészeken nem sikerült megtelepednie, ahol emberek sem laknak: az Arktiszon, az Antarktiszon, és néhány trópusi területen. Rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően számos helyen képes tartósan megtelepedni, még olyan extrém körülmények között is, mint egy hűtőház fagypont alatti területe.


A házi egér elterjedése
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/House_mouse#/media/File:Mapa_Mus_musculus.png)

A házi egérhez nagyon hasonló közeli rokon faj a güzüegér szintén megfordulhat otthonainkban. Jellemzően a szabad természetben élnek és az ősz végi hidegebb időjárás közeledtével költöznek be lakóépületekbe, raktárakba kellő élettér, illetve táplálék hiányában. Részben ennek tulajdonítható az a gyakori tapasztalat, hogy az őszi-téli időszakban megjelenő egérprobléma magától megszűnik a nyári időszakra.

A legtöbb esetben azonban az egerek megjelenésével fellépő problémák nem szűnnek meg maguktól, idővel inkább súlyosbodnak és elhanyagolásuk az egerek elleni hatékony védekezést is komolyan megnehezítheti. Az egerek rendkívül szapora állatok; egyetlen ivarérett termékeny nőstény 6 hetenként átlagosan 8-10 utódot hozhat világra. Eredeti élőhelyének szárazabb klímájához alkalmazkodva vízigényét képes fedezni a táplálékából is, melyet búvóhelyén felhalmozva képes tartósan megtelepedni elhagyott raktárakban, padlásterekben is.

Apró testméretének köszönhetően kisebb réseken, nyílásokon keresztül is képes bejutni otthonainkba:

  • például rosszul záródó ablakokon, ajtókon, és csőáttörési pontokon át, valamint különféle vezetékek mentén
  • gyakran az elhanyagolt csapadékvíz-elvezető csövek belső falán kialakult felrakódások révén
  • a házak falán megtapadó kúszónövényeknek (pl. borostyán, vadszőlő) köszönhetően is feljuthatnak például a házak padlástereibe, ahonnan, mint élelmiszerlátogatók jelennek meg időről időre a lakóterekben
  • az épületek külső hőszigetelő-rétegébe képesek járatokat rágni, például a hiányos vagy nem megfelelő módon felhelyezett dryvit-hálónak köszönhetően; a szigetelésen keresztül nagyon magas házak padlástereibe is képesek eljutni és ott tartósan megtelepedve rendkívüli módon elszaporodni
  • az omladozó vakolat szintén megfelelő mászófelületet biztosíthat a számukra


Egy lehetséges bejutási útvonal: a borostyánnal benőtt fal
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Hedera_helix#/media/File:Entrance_to_High_...)

Az egerek jellemzően laza szerkezetű kolóniákban, kisebb-nagyobb családi közösségekben élnek, emiatt minden esetben gyanakodnunk kell arra, hogy ahol egy egér megjelent, ott több is lehet. Az egérprobléma hatékony és tartós megszüntetéséhez minden esetben szükség van az egérkolónia felkutatására és maradéktalan felszámolására (pl. pincében, padláson, garázsban, fészerben), továbbá az előbbiekben példaként említett bejutási útvonalak, műszaki hiányosságok megszüntetésére.

Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.