A kertészkedések, kirándulások kellemetlen potyautasa: a kullancs

A hőmérséklet emelkedésével egyre több kullancs okoz problémákat nem csak a természetben kirándulóknak, de beköltözve a kiskertekbe, lakótelepek zöld övezeteibe, játszóterekre otthonaink sem nyújtanak ellenük védelmet. A kullancsok sokféle környezetben megtalálják a számukra kedvező életfeltételeket, ennek megfelelően világszerte elterjedt külső élősködői számos élőlénynek, köztük az embernek.

Magyarországon az embert károsító fajok több fertőző megbetegedés terjesztésében is részt vesznek, ezek közül a legfontosabbak a víruseredetű kullancsencephalitis és a baktérium által okozott Lyme-borrelosis. Közös jellemzőjük, hogy kizárólag állatról emberre terjedő megbetegedések (ún. anthropozoonózisok). A kórokozók a fertőzött kullancs nyálmirigyéből valószínűsíthetően csak a bőrbe fúródást követő 4-6 óra múlva kerülnek a károsított egyén szervezetébe, amikor az állat a felesleges vért visszaöklendezi az áldozatába. Emiatt rendkívül fontos, hogy a szabadban végzett tevékenységinkről (kerti munkából, kirándulásból, stb.) visszatérve mihamarabb átvizsgáljuk testüket és ruházatunkat.


Ivarérett nőstény kullancs (Ixodus ricinus) 5x-ös nagyítással
(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Tick#/media/File:Ixodus_ricinus_5x.jpg)

Amennyiben kullancsot találunk magunkon, győződjünk meg arról, hogy az állat még a bőrbe fúródás előtt keresi a vérszívásra legmegfelelőbb helyet vagy már szájszervével befúródott a bőrünkbe. A bőrbe fúródott állatot a bőrfelületről ujjal levenni nem lehet; eltávolításának legbiztonságosabb módja a gyógyszertárakból is beszerezhető speciális eszköz, a kullancseltávolító csipesz vagy kanál használata (ennek hiányában egy vékony hegyű csipesz is megfelelő). A műveletet nagy odafigyeléssel végezzük, hogy az állatnak a bőrünk síkjából kiálló utótestét még véletlenül se nyomjuk meg. Tilos a kullancs eltávolításához kenőcs, alkohol vagy más egyéb, a kullancsot károsító vegyi anyag használata, mert a károsított egyed által visszaöklendezett vérben kórokozók is lehetnek, így nő a fertőződés valószínűsége.

De honnan ismerjük fel, hogy valóban kullanccsal van dolgunk?

Az 1-6 mm hosszú kullancsok a pókokkal állnak rokonságban, többek által ismert legközelebbi rokonaik az atkák. Ennek megfelelően legkönnyebb elkülönítésük más külső élősködőktől 4 pár járólábuk alapján lehetséges. A nőstény által lerakott mintegy 3000 petéből igen apró (0,8-0,9 mm hosszú) 6 lábú lárvák kelnek ki, melyek első vedlésüket követően alakulnak át a jól felismerhető (1,4-1,6 mm hosszú) 8 lábú formává. A 6 lábú lárvák jellemzően a talaj üregeiben élő kistestű rágcsálókon élősködnek, így az emberen megjelenő kullancsok a lábak megszámolásával nagy biztonsággal felismerhetőek.


Ivarérett nőstény kullancs (Ixodes scopularis)
(Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Ixodes_scapularis.jpg)

A kullancsok ellen többféle módon is védekezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható bőrre kenhető vagy fújható riasztószerek (ún. repellensek) használata mellett a megfelelően zárt (esetleg kullancsriasztó, illetve kullancsirtó szerekkel kezelt) ruházat megfelelő védelmet jelenthet. Hatékony és megbízható távoltartásukra kizárólag a kémiai úton ható vegyületek, elsősorban a dietil-toluamid alkalmas. Ennek megfelelően igyekezzük ilyen hatóanyag-tartalmú készítményt beszerezni és használni. A közhiedelemmel ellentétben a B-vitamin a kullancsok riasztására alkalmatlan, bármilyen formában (beszedve vagy tapasz formájában) alkalmazzuk is! Amennyiben bizonytalan, kérjen segítséget szakembereinktől!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.