Rovarirtás

A rovarok (pl. egyes szúnyogfajok, tetvek, bolhák, csótányok) és más ízeltlábúak egy része (pl. kullancsok) számos fertőző betegséget terjeszthetnek, emiatt az ellenük való védekezés nagymértékben hozzájárul a fertőző megbetegedések és járványok kialakulásának megelőzéséhez.

A potenciálisan fertőző betegségeket terjesztő rovarok és más ízeltlábúak elleni védekezés egy komplex folyamat, melyben a kártevők elpusztítása (az irtás) és megtelepedésük megakadályozása (a megelőzés) egyformán fontos, egymást kiegészítő eljárás.

Szakembereink a megrendelés esetén ingyenes helyszíni szemle során feltárják a kérdéses probléma forrását és meghatározzák a leghatékonyabb védekezési módszereket, melyek közül az Önök számára legideálisabb megoldást kiválasztva történik meg a probléma elhárítása. A kártevő beazonosítását szakembereink a helyszíni vizsgálat során megfigyelt nyomok alapján végzik, amit bizonytalanság esetén ún. monitoring csapdák használatával egészítenek ki. Ezek a csapdák irtószermentesek, és azt a célt szolgálják, hogy általuk lehetőségünk nyíljon közvetlenül megvizsgálni a kérdéses kártevőt.

A lakóterekben, épületek belső helyiségeiben megtelepedő mászó rovarok (pl. csótányok, hangyák, pikkelykefélék) elleni védekezés leghatásosabb módszere a permetezéssel végzett irtás, melynek lényege, hogy szakembereink a kártevő életmódjának (mozgásának és tartózkodási helyeinek) megfelelő területeken érintő mérget tartalmazó oldatot kijuttatva ún. tartós méregmezőt alakítanak ki, és a rovarok ezzel a méregmezővel érintkezve meghatározott időn belül elpusztulnak. A permetezéshez általunk használt irtószerek kivétel nélkül az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) által engedélyezettek, melegvérű állatokra (pl. kutyára, macskára, díszmadarakra) és az emberre veszélytelenek, kizárólag a méreggel érintkező ízeltlábúakat pusztítják el. Az eljárás nem igényel hosszú időt, a helyiségek a kezelést követően azonnal használhatóak. Az irtószert azonban a felületeken kell hagyni, hogy hosszú időn keresztül ki tudja fejteni hatását!

Kisebb csótányfertőzöttség és/vagy megelőző jellegű irtáshoz elterjedt módszer az ún. csótányirtó gél alkalmazása, amit szakembereink egy speciális kézi eszközzel (ún. gélkinyomó pisztollyal) juttatnak ki a csótányok jellemzőbb tartózkodási helyeire (pl. vizesblokkokban mosdó alá, WC mögé, vízvezetékek illesztéseihez). A gyomormérget és a csótányok számára vonzó hatású, ún. attraktáns anyagokat tartalmazó gélt elfogyasztva a csótányok meghatározott időn belül elpusztulnak. Tekintve, hogy a csótányok saját fajtársaikat, azok tetemeit is elfogyasztják (kannibálok), a gélben található méreganyag ilyen módon újabb és újabb csótányegyedeket mérgez és pusztít el, végeredményben a teljes csótánypopulációt felszámolva. A módszer egyik előnye a csótányok kannibalisztikus természetéből adódik, hiszen emiatt lényegesen kevesebb elhullott rovarral foguk találkozni a kezelést követően.

Az eddigiekben említett, ún. rejtett életmódú rovarok mellett a repülő rovarok (pl. szúnyogok, legyek, ruhamoly) ellen is hatékony módszer a ködképző berendezésekkel gyorsan és rendkívül gazdaságos mennyiségben kijuttatott irtószer alkalmazása. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy a nagy hatékonyságú porlasztás eredményeképpen kialakuló köd a helyiség legeldugottabb helyeire (résekbe, repedésekbe) is eljut, és ott kifejtve hatását, azonnal a kártevő pusztulását okozza. A módszer hátránya azonban, hogy nincs hatástartóssága, így a ködpermet leülepedését követően nem marad a felületeken hosszú ölőhatást biztosító méregmező. Éppen ezért a legtöbb rovarprobléma kezelésében csak, mint kiegészítő eljárást ajánljuk.

Az ember lakókörnyezetében gyakran megjelenő fáraóhangyák elleni védekezés az eddigiekben vázolt módszerektől eltérő megközelítést és lényegesen hosszabb időt igényel. Megjelenésüket gyakorlatilag lehetetlen megelőzni annak ellenére, hogy az épületekbe csak passzív úton (pl. berendezési tárgyakban, élelmiszerekben) jut be. Irtásukra kizárólag speciális összetételű, a fáraóhangyák számára a helyiségekben korlátlanul fellelhető élelmiszereknél vonzóbb hatású táplálékot tartalmazó és gyanútlanul elfogyasztható mérgezett csalétek alkalmas. A csalétket szakembereink a hangyák jellemző előfordulási helyeire és vonulási útjaira helyezik ki, amit nem szabad takarítással vagy lemosással eltávolítani. A fáraóhangya-mentesség 2-3 hónapig tartó kezelés eredményeképpen érhető el, ugyanakkor maradéktalan felszámolásuk érdekében célszerű a készítményt a hangyák eltűnése után még hosszabb ideig kint hagyni.

Az ember környezetében élő ízeltlábúak legfontosabb járványügyi jelentősége, hogy egyesek meghatározott fertőző megbetegedések kizárólagos terjesztői (ún. vektorok). További közegészségügyi veszélyt jelentenek azáltal, hogy kórokozó mikroorganizmusokkal érintkezhetnek (pl. csótányok, legyek), melyeket szervezetükben vagy testfelületükön széthurcolva fertőző betegségek terjesztőivé válhatnak.

Mindezek miatt egyre nagyobb igény mutatkozik nem csak intézményi szinten, hanem a lakosság részéről is a fertőzések és a járványok megelőzését szolgáló szakszerű rovarirtás (dezinszekció) iránt. A Dezin-Pro Kft. professzionális szakembergárdájának és eszközparkjának köszönhetően maradéktalanul képes kielégíteni ezt az igényt. Cégünk az irtási munkálatokat minden körülmények között a járványügyi rendeletnek megfelelően és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által időszakosan kiadott Tájékoztató alapján végzi, kizárólag az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) által engedélyezett irtószerek felhasználásával.

  • Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rovarirtás előfeltétele a tiszta, rendezett környezet. Komplett szolgáltatáspalettánk révén mind az előzetes- és a záró takarításban is állunk rendelkezésükre.
  • A rovarirtás hatásosságát az esetleges műszaki hiányosságok kijavítása szavatolja, így ezekről feltétlenül gondoskodni kell. A rovarirtásra a szerződésben foglalt garanciát is csak műszakihiba-mentesség esetén tudjuk biztosítani. A műszaki hibák feltárásában és kijavításában is állunk szíves rendelkezésükre.

Amennyiben további információra van szükségük, az alábbi módszertani leveleket szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani:

Módszertani levél a csótányok elleni védekezésről
Módszertani levél a vérszívók elleni védekezésről
Módszertani levél a tetvesség elleni védekezésről
Módszertani levél a szúnyogok elleni védekezésről
Tájékoztató a szúnyogok elleni egyéni védekezésről
Módszertani levél a mérges ízeltlábúak elleni védekezésről
Módszertani levél a házi- és egyéb legyek elleni védekezésről
Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.