Ágyi poloska-probléma: miért nem hatnak az irtószerek?

Az ÁNTSZ intézetei által készített éves jelentések elemzései alapján az ágyi poloskafertőzöttség előfordulási aránya az utóbbi években elsősorban a lakótelepi társasházakban fokozatosan egyre emelkedik. Ennek egyik lehetséges okaként nem csak a lakosság, hanem időnként a szakemberek is a forgalomban levő rovarirtó készítmények hatástalanságát, a szerrel szemben kialakult ellenállóképességet említik. A jelenséget ugyanakkor sok esetben teljesen félreértelmezik és olyan esetben is a rezisztenciát okolják a sikertelenségért, amikor irtástechnológiai problémák, a szakmai hozzáértés hiánya áll a háttérben.

Ágyi poloska
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Bed_bug#/media/File:Bed_bug,_Cimex_lectular...)

Az ellenállóképesség, azaz rezisztencia az irtószerekkel, illetve általában egy hatóanyaggal szemben kialakuló jellegzetes sajátosság, ami kizárólag csak egy adott területen élő rovarcsoportban, ún. rovarpopulációban jelentkezik és ennek megfelelően az egész fajra nem általánosítható. A kifejezés csak olyan hatóanyaggal kapcsolatban használható, amely kezdeti alkalmazásakor megfelelőnek bizonyult, de később hatékonysága fokozatosan csökkent. Mindezekből következik, hogy a rezisztencia kialakulása minden esetben egy hosszabb folyamat eredménye, és nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Ennek egyik gyakorlati megnyilvánulása, hogy ami néhány éve még eredményesen megszüntette a poloskaproblémát, az aktuális esetben hatástalan lehet. A szakembereknek ezt minden esetben mérlegelniük kell és erről előzetesen tájékoztatni az ügyfeleket.

Ugyan a rovarokban jelentkező rezisztenciát tartósan kivédeni nem lehet, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kialakulására minél később kerüljön sor és ennek eredményeképpen egy adott vegyület hatékonyságát hosszú időn keresztül megőrizzük. Ehhez viszont érteni kell a rezisztencia hátterében álló belső és külső okokat! A belső okok specifikusak, azaz adott faj biológiai sajátosságaihoz kötődnek, tehát nehezen tudunk rajta változtatni. A rovarirtó szerek hatására a rovar szervezetében olyan genetikai alapokra épülő védekezési mechanizmusok fejlődhetnek ki, melyek különféle biokémiai reakciók segítségével végeredményben a hatóanyag lebontásával vagy valamilyen módú közömbösítésével járnak. Az egyre szélesebb körben alkalmazott irtószerek hatására egyes populációkban kettő vagy akár több elhárító mechanizmus is működhet, illetve egy adott hatóanyaggal szemben többféle mechanizmussal is védekezhetnek.

Ezzel szemben a külső tényezők kizárólag az irtószerekhez, illetve azok felhasználási körülményeihez kapcsolódnak, úgy mint a hatóanyag kémiai jellegéhez, illetve korábban már alkalmazott vegyületekkel való hasonlóságához, alkalmazási mennyiségéhez és felhasználásának módjához, továbbá a kezelések gyakoriságához. A rezisztencia kialakulása ezeknek a külső tényezőknek a megváltoztatásával késleltethető, illetve korlátozható. Ennek értelmében törekedni kell rá, hogy az irtószer kijuttatás területét, gyakoriságát és idejét minden esetben az adott kártevő biológiai sajátosságának figyelembevételével pontosan behatároljuk, továbbá eltérő szerkezetű vegyületeket tartalmazó formulációkat alkalmazzunk váltakozva. De a legfontosabb követelmény, hogy csak indokolt esetben használjunk irtószert!

Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.