Az antibiotikumok fénykora

Régóta ismert tény, hogy bizonyos baktériumok gátolják más baktériumok növekedését, fejlődését. A bőrünkön élő ártalmatlan baktériumok ugyanezen az alapon védenek bennünket a bőrünkre tapadó, mikroszkópos méretű, betegséget okozó (patogén) társaikkal szemben. A jelenséget antibiózisnak nevezik tudományos körökben.

Az antibiózis jelenségére számos példát ismerünk, de gyógyászati célokra történő felhasználására csupán a 20. században került sor. Az egyik legismertebb úttörő ebben a történetben Sir Alexander Flemming, aki az 1920-as években megfigyelte, hogy a penészgomba képes elpusztítani a baktériumtelepeket. A felismert antibiózis hátterében álló hatóanyagot izolálva fedezte fel a penicillint, ami rendkívül népszerű antibiotikummá vált a második világháborút követően. A penicillinnel kezdődött meg az antibiotikumok fénykora és segítségükkel sikerült számos korábban halálos kimenetelű fertőző megbetegedést meggyógyítani.


Sir Alexander Flemming
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Penicillin#/media/File:Alexander_Fleming.jpg)

Az 1970-es és ’80-as évek intenzív kutatásának köszönhetően ma már körülbelül 8000 antibiotikus hatású anyag ismert. Ezek közül jelenleg száznál is kevesebbet használnak gyógyszerként.

A baktériumok egy része azonban képes ellenállni ezeknek a hatóanyagoknak, és ezt a tulajdonságukat (rezisztencia) képesek továbbörökíteni utódaiknak, illetve átadni társaiknak. Egyre több antibiotikum-rezisztens törzs keletkezik, nem kis problémát okozva betegeknek és orvosaiknak egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-ben megjelentetett egy tanulmányt, amelyben arról számolnak be, hogy amennyiben nem történik áttörés az új antibakteriális szerek kutatásában, akár már ennek az évszázadnak a közepén az antibiotikumok utáni világban találhatjuk magunkat, ahol egy egyszerű tüdőgyulladás ismét halálos kór lehet, akárcsak a Flemming előtti időkben. Tízmilliókra becsülik az addig gyógyítható betegségek áldozatainak számát.


Baktérium (TBC) elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis#/media/File:Mycobacterium_tube...)

A kórházainkban ugyanakkor évről évre növekszik a több hatóanyaggal szemben is ellenálló ún. multirezisztens törzsek száma, aminek jelenleg is számos halálos áldozata van. A folyamat jelentősen lassítható a megfelelő antibiotikum-politika és a szakszerű fertőtlenítő eljárások alkalmazásával.


Baktérium minták Petri csészében
(forrás: http://www.foodqualitynews.com/var/plain_site/storage/images/publication...)

A környezetbe került patogén mikrobák maradéktalan elpusztításával megakadályozható a fertőző betegségek terjedése, még ha azt antibiotikum-rezisztens baktériumok is okozzák. A fertőző betegek környezetének szakszerű kezelése tehát az egyik legfontosabb lépés ezeknek a szörnyű kórokozóknak a visszaszorításában! Amennyiben fertőző betegségben szenved vagy fertőző beteget ápol és szeretné hatékonyan megakadályozni, hogy mások is megfertőződjenek, hívjon minket bizalommal! Professzionális szereinkkel és a legmodernebb eljárások alkalmazásával képesek vagyunk hatékonyan elpusztítani a kórokozókat.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.