Eddig ismeretlen terjedési móddal és tünetekkel támad az Ebola

A 2014-ben Nyugat-Afrikában végigsöpört Ebola járvány után a vírussal kapcsolatos hírek, események valamelyest elcsendesedtek. Az Ebola vírusok által kiváltott megbetegedést először 1976-ban azonosították a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Ebola folyótól nem messze. A testnedvekkel (tipikusan vérrel, nyállal, izzadsággal, hányással, vizelettel és széklettel) terjedő vírusok által kiváltott megbetegedés tünetei többek között a láz, torokfájás, izom- és fejfájás, majd hányás, hasmenés, kiütés, csökkent máj- és vesefunkciókkal. Az Ebola vírusok közé 5 faj tartozik, ezek közül 4 váltja ki az ismert tüneteket (az 5. más főemlősöket fertőz).  A 4 közül a legveszélyesebb a Zaire ebolavirus, ez felelős a legtöbb járványért. A tünetek 2-21 napon belül jelentkeznek, a túlélési esély 10-75% között van. Adott esetben a halál a tünetek megjelenését követő 6-16 napon belül következik be. Felfedezésétől 2015. októberéig 11.312 regisztrált halálesetről tudunk.


Az Ebola folyó 1976-ban
(forrás: http://ichef-1.bbci.co.uk/news/624/media/images/76284000/jpg/_76284751_e...)

A vírussal kapcsolatban nemrégiben újabb, igen jelentős hírek jelentek meg. Egy október 14-én megjelent publikáció egy eddig ismeretlen terjedési típust azonosított. Egy líbiai nő védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesített egy Ebola-túlélővel, aki 6 hónappal korábban fertőződött meg, és 155 nappal korábban, a második vérmintája is negatív volt a kórokozóra. Kiderült, hogy a vírus a spermában akár 9 hónapot is képes túlélni a gyógyulás után. A férfiban talált vírus genetikai állománya megegyezett a nőével, vérében nem volt jelen az Ebola, így ez az első regisztrált esete a szexuális úton történő terjedésnek.


Az Ebola vírus elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Ebola_virus_disease#/media/File:Ebola_viru...)

Ismert, hogy a betegség megszűnése után még néhány hónapig fennmaradhatnak tünetek, így különféle rohamok, alvászavar és fájdalmak. Október 9-én, közel 9 hónappal azután, hogy egy skót ápolót gyógyultnak nyilvánítottak, súlyos állapotban kórházba került. A vírus eddig ismeretlen módon rejtőzött el és maradt fenn a központi idegrendszerben.

Egy Sierra Leonéban tevékenykedő amerikai orvos a vírussal történt megfertőződés után 10 héttel távozott a kórházból, miután sem a vérében, sem a vizeletében nem volt jelen a vírus. Nem sokkal később, azonban a járása nehézkessé vált, alháti fájdalmai jelentkeztek, lábaiban tűszúrás szerű érzése volt, emellett szemei égni kezdtek. A szemészeti vizsgálat a bal szemében hegesedést és vérzést állapított meg. A tünetek egy hónappal később rosszabbodtak. A szemben lévő folyadékból vett minta pozitív volt Ebolára. A látása romlott, mivel a szemében lévő folyadék mennyisége csökkenni kezdett. A legbizarrabb tünet azonban csak ekkor jelentkezett, a bal szeme színe kékről zöldre változott. Azóta az orvost kiengedték a kórházból, de látása továbbra sem 100%-os, erős hátfájdalmai párosulnak fülcsengéssel, hallásromlással, csökkent rövidtávú memóriával.


A vírus által kiváltott szemszín változás
(forrás: http://www.popsci.com/sites/popsci.com/files/styles/medium_1x_/public/08...)

Egy Texasi ápoló esetében az elhúzódó tünetek között szerepelt a hajhullás is.

Az Ebola magas számú halálozási rátája miatt a túlélők hosszútávú tünetei kevéssé ismertek, így a tudósok egy új program kereteiben igyekeznek további ismereteket szerezni. 5 éven keresztül fognak figyelemmel kísérni 1.500 túlélőt és további 6.000, a vírussal kapcsolatba került személyt.

A vírus állatról emberre történő terjedése továbbra sem ismert tejesen. Feltételezhetően egy fertőzött állattal történő közetlen kapcsolatra van szükség. A vírussal eddigi ismereteink szerint denevérek, valamint bizonyos emlősök, így csimpánz, gorilla, pávián és bóbitásantilopok fertőződnek. Az állatok a vírust hordozó denevérek által részlegesen elfogyasztott gyümölcsök maradékainak fogyasztásával fertőződhetnek. A vírus kapcsán azonban kulcsfontosságú kérdések is tisztázatlanok, ami nagyban hozzájárul a magas halálozási arányhoz és a járványok nehézkes megfékezéséhez. Az egyik legfontosabb probléma, hogy a vírus természetes rezervoárja (hosszútávú gazdája) máig nem ismert. A természetben eddig sehol sem találták meg az Ebola vírust, kizárólag már megfertőzött élőlényeket azonosítottak. Az orvosok pedig újabb várható járványokra figyelmeztetnek.

Amennyiben kérdése merül fel, vagy tanácsot szeretne kérni, keressen minket bizalommal!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.