Európa kapujában az alig ismert bénító vírus

A kevesek által ismert, elsőre kiejthetetlen nevű, bénulást okozó vírus nemrég átlépte Afrika és Ázsia határait, hogy újabb földrészeken vesse meg a lábát. Egy évtizede a Chikungunya egy trópusi betegségből nemzetközi fenyegetéssé lépett elő, több mint 3 millió új fertőzést okozva. A vírus egészen Latin-Amerikáig jutott, azonban mára a hűvösebb területek is veszélyeztetetteké váltak.

A Chikungunya ritkán végzetes, azonban igen komoly fájdalmakat okoz. A tünetek az influenzáéhoz hasonlóak: láz, hidegrázás, fejfájás, sajgó ízületek, melyek általában egy hétig tartanak, majd a legtöbb fertőzöttnél súlyos ízületi fájdalmak lépnek fel, ami hónapokon, vagy akár éveken keresztül visszatérhet.

A vírust 1952-ben Kelet-Afrikában fedezték fel, makonde nyelven adott neve –Chikungunya– jelentése eltorzult, görbén járó, utalva az ízületi gyulladásokra. A fertőzés szúnyogok révén terjed, melyért az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) a felelős. A vírus globálissá válása több tényező együttes eredményeként jöhetett létre, így a nemzetközi turizmus, a vírus mutációja és a szárnyas rovarok általi terjedés.

A feljegyzések alapján feltételezhető, hogy a vírus az 1820-as években többször is elérte Észak-Amerika partjait, majd 1950 környékén átkerült Délkelet-Ázsiába. 2005-ben azonban Kenyából kiindulva, a kisebb szigeteket érintve futótűzként jutott el Indiába, majd Délkelet-Ázsiába. 2013-ban a láncolat folytatásaként, –a történelem során először– a karibi régióig hatolt, ezzel 2014-ben elérve Floridát. A vírust fertőzött turisták is terjesztik, akiket a helyi szúnyogok megcsípve hordozókká válnak, továbbadva a kórt a következő embernek, ezzel gyors elterjedést lehetővé téve új területeken. A Chikungunya a mutációk révén adaptálódott a hűvösebb területekhez, így a fertőzés már Olaszország, Franciaország, valamint Európa jelentős része, tehát Magyarország számára is veszélyt jelent!


Egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti)
(forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aedes_aegypti#/media/File:Aedes_aegypti.jpg)


Ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus)
(forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Aedes_Albopictu...)

A vírusnak 3 törzse ismert: nyugat-afrikai, ázsiai és kelet/közép/dél-afrikai. Az ázsiai törzs terjedt át Délkelet-Ázsiából a karibi régióra, illetve Latin-Amerikába, míg az utóbbi az Indiai-óceán szigetein mutálódva mára Európa déli részének határain kopogtat, emellett Brazíliában is megjelent.

A vírus terjedés 1952-2014 között
(forrás: https://www.sciencenews.org/article/chikungunya-move)

A Chikungunya fertőzés kapcsán egyetlen pozitívum van, az élethosszig tartó immunitás. A legtöbb ember ritkán fertőződik meg kétszer, azonban egyetlen megbetegedés is elegendő fájdalmat okoz egy életre. Máig rejtély, hogy hogyan képes a vírus akár éveken keresztül ízületi fájdalmakat okozni. Egy feltevés szerint az ízületek, mint keringésmentes területek, lehetővé teszik a vírus számára a túlélést, ezért ott nagy számban halmozódik fel. Az ízületi tünetek, melyek képesek lebénítani a fertőzöttet, valamint a robbanásszerű terjedés miatt akár teljes települések, városok bénulhatnak meg. A terhes kismamák kiemelt kockázattal néznek szembe, mivel a fertőzés a magzatra is átterjedhet, jelentős komplikációkat okozva, például az agy megnagyobbodását kiváltva, ezzel megnyomorítva az újszülöttet.

A kezelésre jelenleg kevés lehetőség van. A fájdalom- és lázcsillapítók, valamint a folyadékvesztés pótlására adott infúziók mellett a Ribarvin nevű gyógyszer szedése vált ki bizonyos javulást. A fertőzést átélt emberek szervezetéből kinyert antitestekkel már jó ideje kísérleteznek. Az egerekből származó antitestek bíztató eredményeket mutattak; még a fertőzött egyedbe juttatva is képesek voltak elpusztítani a vírust, azonban a tünetek megjelenése után már ez is hatástalan volt! A vakcinák fejlesztése jelenleg is folyik.

A vírusról sajnos még nagyon keveset tudunk. A lappangási idő valószínűleg 1-12 nap és feltehetően több szúnyogfaj is képes terjeszteni, annak ellenére, hogy még csupán kettőről vannak feljegyzések.


A Chikungunya mikroszkópos rekonstruált felvétele
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Chikungunya#/media/File:Emd-5577.jpg)

A nyár közeledtével a hőmérséklet emelkedése még kedvezőbb körülményeket teremt a vírus terjedésének. A fertőzésnek leginkább a szegény területek vannak kitéve, ahol rossz higiéniás körülmények uralkodnak, azonban érdemes felkészülten várni a közelgő veszélyt! Munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésükre szúnyogirtás és fertőtlenítés kapcsán is.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.