Magyarország járványügyi helyzete

A korábbi évekhez viszonyítva számos fertőző megbetegedés járványügyi helyzete romlott Magyarországon. Ennek egy részét az egészségügyi ellátással összefüggő ún. nosocomiális fertőzések adják, amelyek évről évre egyre nagyobb kihívást jelentenek a járványügyi és kórházhigiénés szakembereknek. A fokozatosan romló köztisztaság, a higiénés viszonyok elhanyagolása, továbbá a fertőző betegségek terjesztésében kiemelt jelentőségű egészségügyi kártevők (pl. csótányok, patkányok) elszaporodása nagymértékben kedvez a fertőző megbetegedések és a járványok megjelenésének.

A tápcsatornát érintő fertőző betegségek közül a Salmonella és a Campylobacter nevű baktériumok által okozott járványos hasmenések fordulnak elő a leggyakrabban. A betegség terjesztésében a rejtett életmódú rovarok (pl. csótányok), továbbá a rágcsálók (pl. egér) szerepe egyértelműen igazolt! Az elmúlt időszakban, a Közép-Magyarországi régióban, továbbá Hajdú-Bihar megyében, illetve Csongrád megyében volt a legtöbb megbetegedés. Nőtt a rotavírus okozta gyomor-bélhurutos esetek száma is. Budapest és Pest megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, és Somogy megyében fordult elő legnagyobb számban ez a megbetegedés. Sajnálatos módon kétszer annyi fertőző májgyulladást regisztráltak a hatóságok idén, mint tavaly, holott hatékony környezetfertőtlenítéssel, nagyobb odafigyeléssel és szakszerű tájékoztatással ez is megelőzhető lenne. A fertőző májgyulladások közel 75%-át a Hepatitis-A nevű vírus okozta. Ezeknek az eseteknek a felét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében diagnosztizálták.


A rotavírus modellje
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Rotavirus#/media/File:Rotavirus_Reconstruc...)

Szintén nőtt a légúti fertőző megbetegedések közül a skarlátban, valamint a bárányhimlőben megbetegedettek száma. A védőoltással megelőzhető fertőző megbetegedések közül többen betegedtek meg szamárköhögésben is. (A védőoltásokról szóló korábbi bejegyzésünket itt olvashatják.)

Az állatról emberre terjedő fertőző megbetegedések (ún. zoonózisok) közül fontos kiemelni a főleg kullancsok által terjesztett Lyme-kórt. A korábbi évek hasonló időszakaival összevetve egyértelműen nőtt a Lyme-kóros esetek száma, ami részben összefüggésbe hozható a nagy területekre kiterjedő, központilag szervezett kullancsirtások elmaradásával. Az egyéni védekezést nehezíti a megfelelő, hatékony irtószerek hiánya, emiatt mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Érdekesség, hogy a Q-láz előfordulása nem tér el lényegesen a korábban észlelttől, pedig a betegség kórokozójának (Coxiella burnettii) terjesztésében jelentős szerep jut a kullancsoknak is. A kórokozó-hordozó kullancsok ugyanis megfertőzve a vadon élő rágcsálókat (pl. egerek, patkányok) és közvetve vagy közvetlenül a háziállatainkat képesek hosszú időn keresztül fenntartani a fertőzést egy adott területen. Szintén fertőzött állatokról, elsősorban emlősökről (rágcsálókról és nyulakról) kerül át egy meglehetősen ritka, de annál veszélyesebb fertőző betegség, a tularémia, ami a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg. A kezeletlen esetek halállal is végződhetnek! Idén márciusban hét, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített esetet regisztráltak a hatóságok, többségüket az alföldi megyékből.


A Lyme-kór klasszikus tünete
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Lyme_disease#/media/File:Erythema_migrans_...)

Időről időre megjelennek a távoli területekről behurcolt kevésbé ismert kórképek is. Egy személy a közelmúltban Libanonból hazatérve betegedett meg és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) laboratóriumában végzett vizsgálat igazolta a nyugat-nílus-vírus kóroki szerepét. Egy másik esetben a Dangue-láz vírusát mutatták ki egy Baliról hazatért és megbetegedett személy vizsgálatakor. Az ilyen kellemetlenségek elkerülése miatt mindenképpen konzultáljon szakemberrel, mielőtt távoli földrészekre utazik. Egyúttal tájékozódjon, hogy az adott területre jellemző fertőző megbetegedéseknek melyek a tipikus, jól felismerhető tünetei, hogy időben szakemberhez tudjon fordulni. Amennyiben bizonytalan, kérje szakembereink segítségét!


A nyugat-nílus-vírus elektronmikroszkópos felvétele
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/West_Nile_virus#/media/File:Em_wnvirus_j79...)

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.