Milyen lámpát válasszunk nyárra?

A fény egy elektromágneses sugárzás, melynek 380-780 nanométeres hullámhosszúságú tartományát érzékeljük a szemünkkel, ezt hívjuk látható fénynek. A teljes elektromágneses spektrum magába foglalja a rádió-, mikro-, infravörös hullámokat, ezután jön a látható fény, majd folytatódik az UV-, röntgen- és gamma sugárzással, hullámhossz szerint csökkenő sorrendben.

Az élőlények által látott (érzékelt) tartomány természetesen nem ugyanaz; régóta ismert, hogy a rovarok más tartományban látnak, illetve ennek megfelelően más színűnek érzékelik a környezetüket, mint például az ember. Természetesen a rovarok által érzékelt tartományok között is vannak kisebb eltérések, azonban általánosságban azt mondhatjuk, hogy az általuk látott spektrum az UV- tartomány felé eltolt, így általában nem látják a látható fény alsó, vörös tartományát, azonban az UV-sugárzást is érzékelik.


Az ember és a rovar által érzékelt tartomány

Bizonyára nem meglepő, hogy az érzékelt tartomány meghatározza azt is, hogy milyen tartomány vonzza az élőlényt, ennek megfelelően kaphatóak már olyan fényforrások, amik rovartaszító hatásúak, de legalábbis kevésbé vonzzák a rovarokat. A meleg nyári napokon igen kellemetlen tud lenni, hogy a felkapcsolt lámpa körül hamar rengeteg rovar gyűlik össze. A fényforrás által kibocsátott spektrum mellett azonban az időjárás is meghatározó. Meleg, borús idő esetén sokkal több rovar gyűlik össze a lámpák körül, mert a meleg “aktivizálja” őket, a borús idő miatt a Holdról visszavert napfény sem vonja el a rovarok figyelmét a fényforrásainkról.

Michael Justice, egy amerikai ökológus több hónapos kísérlete során a különböző fényforrások rovarcsalogató hatását vizsgálta. A nyár során összesen 8887 rovart gyűjtött össze a fényforrások körül, majd az adatokat kiértékelve nem várt eredményre jutott.


Hagyományos izzó köré gyűlt rovarok
(forrás: http://www.homeanddecor.com.sg/sites/default/files/blog/2015/05/attracte...)

A legtöbb rovart a hagyományos izzók vonzották, ezt követték a kompakt fénycsövek, majd a halogén izzók és hideg fényű LED-ek. A rovartaszító lámpák azonban csak a második helyen végeztek. A legjobbnak a melegfényű LED-ek bizonyultak. A LED fényforrások alacsony fogyasztásúak, ennek megfelelően a kibocsátott fény energiája (nem a fényerőssége) viszonylag gyenge. Mivel a rovarok a vörös tartományban nem, vagy kevéssé érzékelnek, a meleg fényű LED-ek pedig a vörös, sárga (és zöld) tartományokban bocsátanak ki legintenzívebben, az UV-tartományban egyáltalán nem, így nem meglepő, hogy ezek a fényforrások vonzzák legkevésbé a rovarokat. Az egyes fényforrások –a rovarok által érzékelt tartomány különbségei miatt– eltérő rovarokat vonzottak. A rovartaszító fényforrás például jóval több hártyásszárnyút csalogatott.

Az elmúlt évek során a tradicionális izzólámpákat egyre több különböző fényforrás váltotta fel. Ennek kapcsán érdemes szót ejteni a ragyogó fehérséget ígérő mosószerekről is. A ruha színét alapvetően az határozza meg, hogy a fény mely tartományát nyeli el az anyag, vagyis mely tartomány verődik arról vissza. Ez egyúttal magyarázat arra is, hogy miért lepik el nyáron ruháink egy részét a rovarok, míg más ruháinkra rá sem szállnak. A fehérítő mosószerek úgynevezett optikai fehérítőket tartalmaznak (OBA: Optical Brightening Agent, FBA: Fluorescent Brightening Agent vagy FWA: Fluorescent Whitening Agent). Ezek a vegyületek azáltal fehérítik ruháinkat, hogy az anyagba ivódva elnyelik az UV-sugárzást, majd kék fényt bocsátanak ki, azaz fluoreszkálnak, így az emberi szem hófehérnek érzékeli azokat, tehát ez egy optikai illúzió. UV fénnyel megvilágítva a mosószereket, látható, ahogy kéken ragyognak. Optikai fehérítőket például a kozmetikumokban, fogkrémekben is találhatunk, de papírfehérítésre is használják. Színes vagy fekete ruhát fehérítő hatású mosószerrel mosva a napfény alatt nem látunk ugyan különbséget, azonban például egy szórakozóhelyre belépve, ahol UV fény a dizájn része, hirtelen kék fényárban ragyoghatunk, így érdemes odafigyelni, hogy mivel mossuk ruháinkat. Fontos azt is kiemelni, hogy az optikai fehérítés alapja az UV-sugárzás, az a tartomány, ami például a LED fényforrásokból hiányzik, így a napfényben vagy hagyományos izzólámpa alatt ragyogó fehér ruhánk egy LED lámpával megvilágított szobában kimutatja a foga fehérét, ami többszöri viselés után bizony szürkés vagy sárgás színű lesz.

Amennyiben ellepték házát a rovarok, vagy kártevő költözött be, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.