Rettegésünk forrásai, a pókok

Egy amerikai felmérés szerint a lakosok több, mint 10%-a rendelkezik valamilyen fóbiával, vagyis indokolatlan viszolygással, félelemmel, melyek közül 40% kapcsolódik valamilyen állathoz (pók, rovar, kígyó, denevér, stb.). Az arachnofóbia pókoktól, pókokra emlékeztető tárgyaktól, pókhálóktól való félelmet jelent. Rengetegen iszonyodnak ezektől, de vajon miért?

A pszichológusok vélekedése szerint az egyik ok valamilyen közvetlen élmény lehet, ami a félelmet kiváltotta. 1991-ben Graham Davey Londonban végzett egy kutatást arachnofóbiásokkal, melynek keretében 118 hallgatót kérdezett meg, akik 75%-a közepesen vagy rendkívül félt a pókoktól, közülük a legtöbben nők voltak. Érdekesség, hogy az érintettek jelentős része beszámolt legalább egy családtagról, aki szintén arachnofóbiás volt, azonban az örökletességet ekkor nem sikerült vizsgálni. A megkérdezettek véleménye alapján ugyanakkor meglepően nem a pókmarás volt a „legfélelmetesebb”, hanem sorrendben a sok láb, a gyors mozgás, a szőrösség, a méret, és csak ezután következett a testi kapcsolat.


(forrás: http://newschoolsecurity.com/wp-content/uploads/2009/10/Arachnophobia2.JPG)

1997-ben Peter Muris, a Maastrichti Egyetemen egy esetleges gyermekkori traumával keresett kapcsolatot. Mikor a gyermekek szabadon választhattak, hogy mitől rettegnek a legjobban, a fiúk és a lányok is legtöbbször a pókokat említették, ezek után jött csak az elrablás, a ragadozók, majd a sötétség.

2003-ban John Hettema munkatársaival az örökletesség kérdését vizsgálta. Egypetéjű ikertestvéreket kértek fel, akik DNS-e tehát megegyezett, azonban más környezetben töltötték felnőtt éveiket. A vizsgálat alanyainak félelmetes (pók, kígyó), és semleges (kör, háromszög) képeket mutattak. Az eredmények alapján kiderült, hogy a gének lényegesek, tehát az arachnofóbia örökölhető.


Kaszáspókok (Opiliones spp.)
(forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/So_Many_Spiders_-_Ara...)

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni a tünetek csökkentése érdekében? 2013-ban Paul Siegel publikált egy cikket az önkéntesei arachnofóbiájának kezeléséről. Először is a résztvevőket egyszerű tesztek alapján két csoportra osztotta; fóbiás és nem fóbiás. Egy hét után mindkét csoportnak hirtelen, gyorsan mutattak képeket virágokról, melyeken pókok voltak. Az elképzelés lényege az volt, hogy az ember nem képes folyamatosan minden képi elemet felismerni, azonban attól még azoknak hatása van a tudatalattira. A fóbia tesztek ismételt elvégzése igazolta a feltevésüket, hiszen a kezdetben fóbiások lényegesen jobban reagáltak félelmük kiváltóinak ismételt látványára.


Góliát madárpók (Theraphosa blondi)
(forrás: http://a57.foxnews.com/global.fncstatic.com/static/managed/876/493/Spide...)

Érdemes megemlíteni, hogy egyrészt a pókok legnagyobb része ártalmatlan az emberre, másrészt természetes táplálékuk között szerepelnek mezőgazdasági- és egyéb kártevők (pl. férgek, csigák, poloskák, szúnyogok), így jelentős szerepet játszanak az emberi táplálék és egészség megóvásában. A mérgükből továbbá hatékony, célzott kártevőirtószerek készülnek, emellett a gyógyászati felhasználás is jelentős (pl. szívproblémák, Alzheimer-kór, sztrók kezelése), míg hálójukat az idegsebészet használja, de ultrakönnyű golyóálló mellény is készül belőle.

Amennyiben pókok, vagy kártevők telepedtek meg otthonában, munkatársaink készséggel állnak szíves rendelkezésére!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.