Születési rendellenességet okozhat egy szúnyogok által terjesztett vírus

Sok ezer veleszületett rendellenességet (úgynevezett kongenitális anomáliát) ismerünk, melyek egy része már a születés pillanatában megmutatkozik, más esetekben csupán évek vagy évtizedek múlva jelentkeznek a jellemzőbb tünetek. Az Egyesült Államokban ez a vezető halálok a csecsemők körében. Jelenleg az 5 éves kisgyermekek 7,5 %-a szenved valamilyen veleszületett rendellenességben. Hazánkban 100 újszülött közül 5-nél diagnosztizálnak születési rendellenességet. Kialakulásuk hátterében számos ok húzódhat (ennek megfelelően úgynevezett multifaktoriális betegségnek tartják), melyek vagy génhibákra, vagy valamilyen környezeti ártalmakra vezethetőek vissza.

Régóta köztudott, hogy bizonyos fertőző betegségek növelik a fejlődési rendellenességek kockázat. A leggyakoribbak ezek közül a citomegalovírus, a herpeszvírus és a parvovírus okozta fertőzések, továbbá a rózsahimlő (rubeóla), a bárányhimlő (varicsella), a toxoplazmózis és a szifilisz. Mivel a felnőtt egyének gyakorta tünetszegények vagy éppen tünetmentesek, a várandós édesanyák nem feltétlenül tudnak róla, hogy hordozzák-e a fenti kórokozók valamelyikét.

Az idei évben az észak-brazíliai Pernambuco államban emelkedett meg rendkívüli mértékben a mikrokefáliával („kisfejűséggel”) született csecsemők száma. Míg a megelőző időszakokban átlagosan csupán 10 ilyen esetet regisztráltak évente, addig 2015-ben több mint száz újszülött esetében diagnosztizálták ezt az elváltozást. Az egészségügyi hatóságok felfigyeltek rá, hogy az elmúlt időszakban Pernambucoban és a környező térségben járványszerű méreteket öltött egy új vírusfertőzés is, emiatt felvetették az új vírus és a születési rendellenességek közötti oksági kapcsolat lehetőségét.

Az említett kórokozót, a zika vírust a dengue-láz, a sárgaláz és a Chikungunya vírusához hasonlóan szúnyogok terjesztik, méghozzá leggyakrabban olyan invazív fajok mint az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) és az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Nevét az Ebola-víruséhoz hasonlóan felfedezésének színhelyéről kapta, ugyanis 1947-ben, első alkalommal az afrikai Uganda Zika nevű erdőségeiből származó majom véréből azonosították. Az első humán megbetegedéseket 1968-ban diagnosztizálták Nigériában, majd néhány évtizeddel később, 2007-ben már Afrikán és Ázsián kívül, Mikronéziában okozott járványt. Brazíliába, feltételezések szerint, a 2014-es foci világbajnokságra érkező vendégek révén került be.


A zika vírus elterjedési területe
(forrás: http://www.cdc.gov/zika/images/zika-worldmap.jpg)

Az érintett édesanyák véréből eddig 18 államban sikerült kimutatni jelenlétét. A brazíliai hatóságok emiatt különböző ajánlásokat adnak ki a várandós nők védelmére, melyek betartásával csökkenthető a szúnyogcsípések kockázata. Ennek megfelelően az ajtók és az ablakok zárva tartását, szúnyogháló felszerelését, hosszú szárú nadrág és hosszú ujjú ing, továbbá különféle szúnyog-riasztószerek használatát javasolják. Felhívják továbbá az érintett területekre utazók figyelmét a fertőzésveszélyre. Mivel Európa és hazánk éghajlata nem kedvez a vírust terjesztő szúnyogfajoknak, egyelőre nem kell számolnunk a zika vírus hazai megjelenésével vagy esetleges járványok kitörésével. Ugyanakkor a Chikungunya európai megjelenéséhez hasonlóan a zika vírus is okozhat még meglepetéseket.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.