Támad a „húsevő” baktérium

Az ehhez hasonló című hírek általában a trópusi országok vagy izolált területek (pl. barlangok) expedíciói után röppennek fel, azonban jelen esetben hazánktól nem is olyan messze tették a felfedezést.

A Streptococcus nemzetségbe gömb alakú baktériumok tartoznak, nevüket erről (coccus), valamint az utódsejtjeik összetapadó láncáról (sztreptosz) kapták. Komoly orvosi jelentőséggel bírnak, hiszen számos kórokozó fajuk ismert. Az A-csoportú Streptococcus baktériumok esetén eddig mérsékelt tüneteket tapasztaltak, így mandulagyulladás vagy enyhe bőrfertőzés, melyek könnyen kezelhetőek antibiotikumokkal. Súlyosabb esetben a baktérium a test mélyebb rétegeiben megtelepedve komolyabb tüneteket vált ki, például tüdőgyulladást, vérfertőzést vagy akár a nekrotizáló lágyrészfertőzést (szövetelhalást). Az utóbbi tünet általában a karok, lábak és a hasfal területein jelenik meg (pl. sérülések vagy műtétek kapcsán), és a fertőzöttek 30-40%-ánál végzetes kimenetelű.


Streptococcus baktériumok láncai
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus#/media/File:Streptococci.jpg)

Londoni kutatók a baktérium egy új altípusát azonosították, miután az egyik törzs által kiváltott fertőzések számában jelentős emelkedést fedeztek fel 1998 és 2009 között. Az okok kereséséhez a baktériumminták örökítő-anyagait vizsgálták, ekkor bukkantak rá az új altípusra. A londoni mellett kanadai, japán, sőt már francia és svéd tudósok is megerősítették hazáikban az új változat jelenlétét, így mára globális elterjedés gyanítható.


Nekrotizáló lágyrészfertőzés a lábon
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Necrotizing_fasciitis#/media/File:Necrotiz...)

Az új típus esetén két jelentős változást is megfigyeltek a kutatók; egyrészt több toxint (méreganyagot) termelnek, másrészt teljesen elvesztették a külső burkukat. Érdekesség, hogy az eddigi ismereteink szerint az A-csoportú Streptococcus baktériumoknál a burok váltotta ki a fertőzést, így az új változat nagy meglepetést okozott. Nemcsak, hogy képes életben maradni a burok nélkül, de még komolyabb –életveszélyes– tüneteket is okoz. Az egyik elképzelés szerint a burok hiánya jobb megtapadást és könnyebb bejutást eredményez a sejtbe, így viszont a kezelése is nehezebb.


Streptococcus pyogenes, ennek a fajnak fedezték fel az új altípusát – 900x-os nagyításban
(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_pyogenes#/media/File:Strepto...)

Jelenleg nincs ok nagyobb pánikra, mivel a penicillin és a hasonló antibiotikumok hatásosak az új altípussal szemben, azonban fontos szem előtt tartani, hogy egy esetleges rezisztencia (ellenálló képesség) kialakulása rengeteg életet követelhetne. Ezért továbbra is fontos szerep jut az olyan nem specifikus védekezési módszereknek, mint a szakszerű fertőtlenítés. Szakembereink fertőtlenítési igény esetén is szíves rendelkezésükre állnak!

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.