Védőoltás – Oltassunk vagy ne oltassunk?

Egyre gyakrabban hallani a védőoltás-ellenes mozgalmak térnyeréséről és egyre többen foglalnak állást a témában. Greg Hughes nagy port kavaró facebookos bejegyzése csak tovább mélyítette a feszültséget a védőoltás fontosságát hirdetők és az oltásellenesek között. Az ausztrál férfi kisfia néhány héttel a születése után elkapott egy súlyosan fertőző, többnyire kisgyermekeket érintő fertőző betegséget, a szamárköhögést. A kisfiú végül belehalt a betegség okozta szövődményekbe.

Világviszonylatban évente 30-50 millió új esetet diagnosztizálnak csupán a szamárköhögés esetében. A megbetegedettek közül körülbelül 300.000-en halnak meg évente. Ez rendkívül nagy szám, figyelembe véve, hogy a betegség ellen ma már létezik hatásos védőoltás. A Di-Per-Te kombinált vakcina védelmet nyújt a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögést okozó Bordetella pertussis nevű baktériumfertőzés ellen.


A Bordetella pertussis mikroszkópos felvétele
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Bordetella_pertussis#/media/File:Bordetella...)

Miért döntenek emberek mégis úgy, hogy nem élnek a védőoltás-rendszer nyújtotta előnyökkel?

A védőoltásokkal kapcsolatos ellenérzések egy része a vakcinákban található adalékanyagok egészségkárosítónak ítélt tulajdonságaival hozhatók összefüggésbe. Másrészt ismertek olyan sajnálatos esetek, amikor a védőoltásnak káros következményei lettek. A védőoltást ellenzők egy része kétségbe vonja azok hatékonyságát, illetve azokat a vizsgálati eredményeket, ami alapján a szakemberek az oltás haszon/kockázat elemzését végzik el. Egy korábban megjelenő tanulmány összefüggésbe hozta az autizmust az oltásokkal, aminek az lett az eredménye, hogy sokan azért tagadják meg a gyermekük beoltatását, mert nem szeretnék, ha autista lenne. Nem utolsó sorban az oltásellenesség szoros összefüggésben áll az egyre nagyobb teret hódító tudomány-, illetve orvos-ellenességgel. Bármi is az indíték, az mindenképpen megállapítható, hogy a védőoltás-ellenesség hátterében számos esetben az információhiány, illetve a téves információk állnak.


1957-ben Svédországban kezdődött a gyermekbénulás-elleni védőoltások beadása
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccination#/media/File:Polio_vaccination_i...)

Nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, mielőtt véleményt formálunk a témával kapcsolatban!

A kötelező védőoltások bevezetése közérdekből történt, hiszen a jól működtetett védőoltások rendszere hatékonyan képes volt visszaszorítani olyan súlyos szövődményekkel, illetve halálos kimenetellel járó fertőző betegségeket, mint pl. a feketehimlő és a gyermekbénulás. Az oltatlan személyek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, és ami rosszabb, olyanokat fertőzhetnek ezáltal meg, mint a néhány hetes Riley John Hughes, aki túl fiatal volt ahhoz, hogy megkaphassa a védőoltást. És bár érthető az az álláspont, mely szerint mindenki maga döntsön arról, hogy beoltassa-e önmagát vagy a gyermekét, ezzel a döntésükkel nem csak önmaguk, hanem mások épségét és egészségét is kockáztatják.

Hívjon minket bizalommal a +36 30 872 7777 telefonszámon, vagy

Kártevőt találtál az otthonodban?

1. lépés: nyugodj meg!

2. lépés: hívd a +36 30 872 7777 számot!

3. lépés: amíg várod munkatársunkat, tedd szabaddá a polcokat és a sarkokat az eredményes és gyors munkavégzéshez!

4. lépés: gondolj rá, hogy Te is épp olyan félelmetes vagy az állatnak, mint ő Neked!

5. lépés: ….és tudd, hogy ha minket hívsz, azt ő nem éli túl!

DEZIN-PRO KFT. | +36 30 872 7777 | info@dezin-pro.hu | 1146 Budapest, Thököly út 106.